A név önmagáért beszél: a tiramisù szó jelentése "dobj fel” – és ez a finom olasz desszert pontosan ezt teszi! A neve azokra a hozzávalókra utal, melyek tele vannak energiával: tojás, cukor, kávé, na és persze a mascarpone krémsajt!
A tiramisùról rengeteg legenda mesél:
Egyes források szerint a tiramisùt először sienai cukrászok készítették a XVI században, a Toszkána hercege, III Cosimo de Medici. érkezésének tiszteletére
Egy másik legenda szerint a reneszánsz korban a tiramisùt hatásos afrodiziákumnak tartották, ezért a velenceiek ezt készítettek szerelmesük számára éjjelente, abban a hiszemben, hogy feltölti őket energiával.
A tiramisù rendkívül népszerű desszert Olaszországban, soha nem okoz csalódást - az eredeti kávéval készített változaton kívül számos meglepő variációt szolgálnak fel: nemcsak édes, hanem sós ízben. Létezik például spenótos tiramisù is! Napjainkra a tiramisù igazi olasz szimbólummá vált.
Hozzávalók:
2,5 dl mascarpone sajt
10 db babapiskóta
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 dl espresso kávé
2 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
1. Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától. Keverjük össze a tojássárgáját, a cukrot és a mascarpone sajtot egyenletes krémmé. Mivel ez a desszert sütés nélkül készül, ügyeljünk rá, hogy csakis megbízható eredetű, nagyon friss tojást használjunk.
2. Verjük fel keményre a tojásfehérjét. Keverjük óvatosan a krémhez.
3. A piskótákat merítsük a kávéba, de csak 1-2 másodpercig, vigyázzunk, hogy ne ázzanak el. 4. Egy lapos tálra helyezzünk egymás mellé egy sor piskótát és kenjük meg a krémmel, majd tegyünk rá még egy réteget.
5. Szórjuk meg a tetejét kakaóporral.
Legyél kreatív, kísérletezz bátran az alapokkal. Találd meg az ízlésednek megfelelő legjobb receptet!
Néhány tipp:
A babapiskóta helyettesíthető más tésztával, keksszel, mézes süteménnyel, házilag sütött, vagy kész tortaalappal
A kávé helyett használhatunk kakaót, csoki-, karamell-, vagy kókuszkrémet.
Keverjünk az alapanyagokhoz gyümölcsöket: almát, körtét, szőlőt, mazsolát, bogyós gyümölcsöket.
A Mascarpone az észak olaszországi Lombardiából származik, friss lágy sajt, gyártási eljárása különbözik a többi olasz sajt készítésétől. A tej és tejszín keverékét magas hőfokra melegítik, ennek köszönheti különösen krémes jellegét és kellemes ízét. Nemcsak a tiramisù tipikus alapanyaga, de rizottóba keverve is kiváló, mivel krémesen lágy jelleget ad az ételnek. via galbani.co.uk | ||||||
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése