Hogy mit takar ez a különös név?
Az Aloo Gobi egy finom, krumpliból, karfiolból és sok-sok fűszerből készített indiai főétel specialitás.
Aloo Gobi krumpli-karfiol curry
Hozzávalók (2-4 személyre):
1 nagy fej karfiol
2-4 közepes méretű krumpli
1 nagy fej hagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma
egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab
2 közepes méretű paradicsom, hámozva
olaj (kb.3 evőkanál)
1 teáskanál egész vagy őrölt köménymag
2 teáskanál kurkuma
2 púpos teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál cayenne bors (v. pirospaprika)
2 púpos teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék) - elhagyható
só, bors
friss koriander
Elkészítése:
1. Kicsi rózsákra szedjük a karfiolt, meghámozzuk és felkockázzuk a krumplit. Kis kockákra aprítjuk a hagymát, fokhagymanyomón átpréseljük a fokhagymát, lereszeljük a gyömbért.
2. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítjuk a köménymagot és a mustármagot (magas hőfokon addig kell pirítani, amíg nem kezd el pattogni a lábosban.
3. Ekkor hozzáadjuk az olajat, utána a hagymát, fokhagymát és gyömbért, levesszük a hőfokot közepesre és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a kurkumát és a cayenne borsot, vagy paprikát.
4. A fűszeres keverékre rádobjuk a krumplit, átforgatjuk, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítjuk, hogy a krumpli kicsit puhuljon. Hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot.
5. Rádobjuk a karfiolrózsákat. Rászórjuk az őrölt koriandert és a garam masala-t (ez egy indiai fűszerkeverék, nagyobb szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen bevonják a zöldségeket.
6. Aláöntünk kb. 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 15 percig főzzük alacsony hőfokon, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzzük, hogy minden folyadék elpárologjon. Ha van, friss korianderrel megszórva tálaljuk.
7. Egyes változatokban zöldborsót és/vagy piros húsú paprikadarabokat is adnak hozzá.
8. Indiában az aloo gobit kenyérrel fogyasztják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése