2012. október 9., kedd

PÉCHE MELBA

 
A Pêche Melba, egy klasszikus desszert, először egy Auguste Escoffier nevű francia séf készítette 1892-1893 körül a londoni Savoy Hotelben, az ausztrál szoprán énekesnő Nellie Melba részére. Két népszerű nyári gyümölcs kombinációja: őszibarack és ribizli szósz, vanília fagylalt kíséretében. 
1892-ben Nellie Melba Wagner operájában, a Lohengrinben lépett fel a Covent Gardenben. Oeleans hercege vacsorát adott a tiszteletére. Erre az alkalomra készítette Escoffier az új desszertet. A tálaláshoz egy hattyú alakú jégszobrot használt, az opera motívumát. A hattyúra őszibarackokat helyezett, vanília fagylalt ágyon, cukorral megszórva. 1900-ban Escoffier új változatban készítette el desszertjét, a Carlton Hotel nyitó ünnepségére. Az új szállodában főszakácsi megbízatást kapott. Az új változatban elhagyta a jégszobrot, az őszibarackokat pedig ribizlipürével borította. Elterjedt még őszibarack helyett  körtével, sárgabarackkal, eperrel készült változatban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése