2012. október 12., péntek

INDIAI FOKHAGYMÁS HAL

 
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet tisztított hal
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 (csípős) zöldpaprika karkára vágva
- 0,5 dl víz

- 1 csipet sáfrány
- 4 kávéskanál só

Elkészítése:
Sózzuk meg a halat.
Keverjük el a hagymaféléket a keverőben és öntsük teflontepsibe.
Adjuk hozzá az olajat és a halszeleteket. Lassú tűzön pirítsuk 8 percig.
Ezután adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat. Fedjük le az edényt és pároljuk puhára a halszeleteket.


Felmérések szerint a magyarországi halfogyasztás jóval alatta marad mind az európai (10 kg/fő/év), mind pedig az egészség megőrzése szempontjából is kívánatos (5-5,5 kg/fő/év) értéknek: mindössze 3,2 kiló halat eszünk meg évente fejenként. Pedig aki halat eszik, annak egyebek mellett jóval nagyobb esélye van megelőzni és elkerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.

Fogyasszunk halat, mert...

...húsuk laza szövetszerkezetű, ezért könnyen emészthető.
...igen kedvező energia- és zsírtartalmuk, valamint az átlagosan 15-20%-os fehérjetartalom miatt fogyókúrás étrendekbe is illeszthetők.
...a halolaj – fajtától függően – kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen (omega-3) zsírsavakat, amelyeknek igazolt hatásuk, hogy gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét, ezenkívül létezik olyan fajtájuk, amely befolyásolja az agy és a szem fejlődését is
...jó forrása a zsírban oldódó A- és D-vitaminnak, amelyeknek a keletkező szabadgyökök (rákos betegségeket előidéző anyagok) semlegesítését és a betegségekkel szembeni ellenállás növekedését köszönhetjük.
...a halakban megtalálhatók nagyobb mennyiségű B1- és B2-vitaminok.
...jelentős a jód- cink- szelén- és vastartalmuk, a halkonzerveknek pedig a puha, ehető csontoknak köszönhetően magas a kálciumtartalmuk is.
...a halak zsírértéke fajtánként változó: a ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering a zsírosabb, a fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck a szárazabb húsú halak közé tartozik (a teljesség igénye nélkül). A halhús összetételét azonban nagyban befolyásolja a hal kora és táplálkozása is.

...telítetlen zsírsavakat jellemzően a tengeri halak tartalmaznak.
...fontos szempont a főzési technika, lehetőleg még a sovány húsú halakat is inkább főzzük vagy grillezzük.

fitway.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése