2012. október 25., csütörtök

KEVESEBB RÁNC - NAPRAFORGÓMAGGAL

 sunflower
Kevesebb ránc - napraforgómaggal
Kutatások szerint a különösen fiatalos és egészséges arcbőrű hölgyek szervezetében 61 százalékkal magasabb az E-vitamin aránya, mint azokéban, akiken igencsak meglátszik az idő múlása.
Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotának megtartásában. Így aki ezt a vitamint szedi, megőrizheti fiatalos, egészséges külsejét. Ám a szépség még nem minden. Ez az antoxidáns ráadásul szerepet játszik az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés, valamint a szívműködés egészségének megőrzésében, így valódi életelixírként funkcionál. Leggazdagabb forrása pedig a napraforgómag.
Csak a XVI. században került át Európába, először egy madridi botanikus kertben virágzott. Sokáig dísznövény maradt. Csak a múlt században lett igen jelentős hozamú olajnövény, először Oroszországban. Azóta sok fajtáját nemesítették ki.
A napraforgó magja vitamin- és ásványi anyag tartalma révén jótékony hatással van számos problémára. E vitamin tartalma támogatja a testet az oxidációs folyamatok megerősítésében, fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a vér koleszterinszintjének csökkentésében, a vérnyomás kedvezőbbé tételében, hasznos összetevője daganatmegelőző étrendnek, valamint sportolók számára is ajánlható. Élelmirost tartalma miatt a fent említett megbetegedésekben szenvedőkön kívül a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-, aminosav- és az alkohol-anyagcserében. A magban lévő magnézium és kalcium hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését. 
A pisztácia és a napraforgómag koleszterincsökkentő hatása
Ha valakinek gondja van a koleszterinszintjével, a legjobb csemege, amit fogyaszthat, a pisztácia és a napraforgómag. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint ugyanis a legtöbb koleszterincsökkentő fitoszterolt a pisztácia és a napraforgómag tartalmazza.
A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyi anyagok, amelyek kémiai szerkezetüket tekintve a koleszterinhez hasonlítanak. Több kísérlet is kimutatta, hogy ezek a növényi anyagok nagy dózisban szedve csökkentik a vér koleszterinszintjét, és csökkentik egyes rákfajták kialakulásának kockázatát is. 
Bizonyos élelmiszerekben már egészen alacsony fitoszterolszint is jótékony hatású lehet, ezért igen fontos, hogy a leggyakrabban használt élelmiszereknek kimutassák a fitoszterol-tartalmát, hogy a fogyasztók a maximális előnyhöz juthassanak. 
A magvak és a diófélék általában gazdagok fitoszterolokban, de a kutatók szerint mindeddig nem állt rendelkezésre megfelelő elemzés e téren. Az új tanulmány 27 féle magvat és diófélét vizsgált. Bár kiderült, hogy a szezámmag és a búzacsíra tartalmazza a legtöbb fitoszterolt, ezeket önmagukban csak ritkán fogyasztjuk. A csemegeként, önállóan is ehető magvak közül a koleszterinszint csökkentése céljából a leginkább ajánlott a pisztácia és a napraforgómag fogyasztása.
http://therapistinthekitchen.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése