2012. október 30., kedd

SÜLT ALMA

 
Az almát igen nagyra becsülték már az ókorban is, legalább 20 fajtáját ismerték.
A Bibliában különféle formában említik meg, mint fát, gyümölcsöt, hely, és személynevet. A görögök és rómaiak nagyon kedvelték. Szerették és termesztették Mezopotámiában a két folyam között is.

Sült alma

Hozzávalók:

4 közepes alma
4 evőkanál méz
4 evőkanál mazsola
4 teáskanál durvára vágott dió
2 teáskanál őrölt fahéj
4 fahéjrúd
1 dl almalé
kevés vaj

Elkészítés:
 
Mossuk meg az almákat. Vegyük ki a magházakat. Töltsük meg a mazsolával, mézzel, dióval, fahéjjal. Tegyük kivajazott tűzálló tálba. Öntsük alá az almalevet. 180 fokon fél óráig süssük.
Tipp: Próbáljuk ki más szárított gyümölccsel is (sárgabarack, áfonya), más magvakkal (mandula, pisztácia), almalé helyett más gyümölcslével (narancslé, ananászlé).
Díszítsünk tálalás előtt minden almát egy fahéjrudacskával, tűzzünk mellé egy friss fűszerágacskát (rozmaring, citromfű, menta) és máris különleges, mutatós desszertet kapunk.
Hűvös őszi napokon kiváló csemege - már az illata is barátságos hangulatot varázsol lakásunkba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése