2012. október 21., vasárnap

CURRY

A curry por 20 különféle fűszerből álló keverék, többek között tartalmazza a következő összetevőket  kardamom, chili, fahéj, szegfűszeg, koriander, köménymag, édeskömény, görögszéna, szerecsendió, bors, mák, szezámmag, sáfrány, kurkuma (ez adja a curry keverék jellegzetes sárga színét). Az indiai konyhában a curry keveréket naponta frissen őrlik (így sokkal ízletesebb és hatásosabb, mint a boltok polcain álló készítmények). Kétféle módon készítik: "Alap" és "Madras" (csípős) változatban.

A curry gyógyító ereje

Az írországi Cork Rákkutató Központ kutatói nyelőcsőrákos sejteket kezeltek kurkuminnal, a a kurkumában lévő sárga színezőanyaggal, amely 24 órán belül elkezdte ölni a kóros sejteket. A British Journal of Cancer című szaklapban közzétett tanulmány szerint a sejtek elkezdték önmaguk megemésztését is.
Korábbi kutatások is utaltak már arra, hogy a kurkumin elnyomhatja a tumort, és azok az emberek, akik sok curryt esznek kevésbé esendőek a rákkal szemben, noha elfogyasztása után a polifenolok közé tartozó vegyület gyorsan elveszti rákellenes tulajdonságait.
Sharon McKenna, az ír tanulmány vezetője elmondta, hogy eredményeik alapján akár rákellenes szert is kifejleszthetnek a kurkuminból.
A laborkísérletek azt mutatták, hogy a kurkumin a sejtek közti üzenetek szokatlan rendszerén keresztül pusztítja a ráksejteket. Normális esetben a hibás sejtek programozott "öngyilkosságot" követnek el, ez az apoptózis jelensége. A programozott sejthalál folyamatában bizonyos fehérjék, a kaszpázok vesznek részt, a kurkumin jelenlétében azonban egy alternatív jelzőrendszer lépett működésbe.

Korábbi vizsgálatok is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.
Paul Lapchak, a Cedar-Sinai orvosi központ munkatársa csoportjával azt vizsgálta, segíti-e a vegyület az idegsejteket ellátó útvonalak helyreállítását szélütés után. Mint elmondta, a hibrid vegyület - átlép az agy-vér gáton, gyorsan szétoszlik az agyban, ahol azután az idegsejtek túlélésében szerepet játszó, kritikusan fontos folyamatokat moderálja.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése