2012. október 3., szerda

FRANCIA HAGYMALEVES

Hozzávalók 4 személyre:

2 fej vöröshagyma (vékonyra vágva)
1 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva)
50 g vaj
2 evőkanál finomliszt

1 l víz
1 leveskocka (zöldség- vagy húsleves) – elhagyható
csipet só és bors
4 szelet francia kenyér
sajt (az eredeti francia recept szerint Gruyere sajttal készítik, de helyettesíthető ementáli, vagy más sajtfajtákkal is)

Elkészítés:
Melegítsd fel a vajat egy lábosban. Ha kezd habos lenni, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és vedd a legalacsonyabbra a hőfokot. Lassan főzd, amíg a hagyma szép világos aranybarna színt nem kap - ez kb. 20 percet vesz igénybe. Időnként kevergesd meg, és vigyázz, nehogy odaégjen a hagyma, mert az tönkreteszi az ízét.
Szórd bele a lisztet, és kevergetve főzd még pár percig. Add hozzá a vizet, (leveskockát) és forrald fel. Vedd le a lángot és párold lefedetlenül további 30 percig, amíg a hagyma teljesen megpuhul.
Néhány vékonyra vágott sajtdarabot helyezz mindegyik francia kenyér szeletre. A szeleteket helyezd a tányér aljára és merd rá a levest. Letakarva hagyd állni 5 percig.
Forrón tálald.

Tipp: Kirándulj, sétálj egy nagyot a természetben a hűvös őszi-téli napokon is. Meglátod, utána nagyon jól esik majd egy bögre finom, forró hagymaleves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése