2012. október 1., hétfő

PIZZA

A lustácska, kissé önző macska, Garfield egy Mama Leoni nevű olasz étterem konyhájában látta meg a napvilágot, 1978. június 19-én. Nem csoda hát, hogy a kedvenc étele a pizza és a lasagna. A pizza házi elkészítése egyáltalán nem bonyolult, különösen jó mulatság barátokkal együtt elkészíteni és közösen elfogyasztani. Nézzük, hogyan készül:

Hozzávalók a pizza tésztához:

3 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
40 dkg rétesliszt 
1 evőkanál olívaolaj
2,5 dl meleg víz
1 kávéskanál só

A tetejére 2-3 dl paradicsompüré
2-4 evőkanál olívaolaj 
különféle feltétek

Tegyük a lisztet egy tálba, morzsoljuk szét a az élesztőt, és a cukorral együtt tegyük a liszt közepébe.
Öntsünk hozzá 2,5 dl langyos vizet, takarjuk be egy konyharuhával, és fél órán keresztül hagyjuk meleg helyen állni. 
Adjuk hozzá a sót és az olivaolajat, majd az egészből dagasszunk nyújtható tésztát.
Nyújtsuk ki, gormáljunk belőle pizzát. A tepsi formájától függően lehet kerek, vagy négyszögletes, sőt akár mókás formájú is: szívecske, hóember, stb. A tetején kenjünk egyenletesen szét 2-3 dl sűrített paradicsomszószt, majd locsoljuk meg olívaolajjal.
  

És  a java még csak ezután jön! A tetejére gyakorlatilag  bármit tehetsz, amit szeretsz: sonkát, sajtot, kukoricát, hagymát, gombát, tonhalat, olívabogyót, paprikát, szalámit, a lista szinte végtelen. Legvégül jöhetnek a fűszerek! Az oreganó alapvető, de tehetsz rá ízlésed szerint bazsalikomot, zsályát, rozmaringot is. Előmelegített sütőben 220 °-on süsd. A sütési idő kb. 30 perc, de a tészta vastagságától függően változhat. A videó képei segítenek az elkészítésben, bár a szöveg angol, a képek önmagukért beszélnek, és így legalább nem csak a főzést, de az angol nyelvet is gyakorlod egy kicsit:)

 Érdekességek a pizzáról
  • A Pizza az olaszországi Nápoly városából származik.
  • Az első pizzák csak tésztából és paradicsomszószból készültek - sajt nélkül!
  • Az Antica Pizzeria volt az első pizzéria a világon. Nápolyban nyitották,  1738-ban.
  • 1889-ben adtak először sajtot a pizzához. Raffaele Esposito, a híres olasz pizza szakács  készítette Margit királynő számára paradicsom, bazsalikom és sajt felhasználásával, az olasz zászló színeit jelképezve. A Margherita név fennmaradt, és ez az egyszerű margerita pizza máig az egyik legnépszerűbb változat világszerte.
  • Amerikában az első pizzéria New York City városában nyílt, 1905-ben.
  • A valaha elkészült legnagyobb pizza a Norwood Hypermarketben, Johannesburgban, Dél- Afrikában, 1990 december 8-án készült. Átmérője 37,4 m volt, 500 kg liszt, 800 kg sajt, 900 kg paradicsompüré került bele.
  • A pizza szó jelentése olaszul pite.
  • Japánban közkedvelt feltétek a tintahal és a Mayo Jaga (majonéz, krumpli és szalonna).
  • Indiában a savanyított gyömbér, darált birkahús és tofu feltét számít a legnépszerűbbnek. 
  • A brazilok a zöldborsó feltétet kedvelik leginkább.
  • Az oroszok a pizzát moszkvai módra kedvelik: szardínia, tonhal, makréla, lazac és hagyma keverékéből készült feltéttel.
  • Amerikában a legnépszerűbb pizza a pepperonis, a legkevésbé kedvelt feltét pedig az ajóka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése