2012. október 5., péntek

KURKUMA - INDIA ARANY FŰSZERE

Hogyan tudja ez a csodálatos ősi gyógynövény megfűszerezni az életed?


A kurkumát régóta használják nemcsak fűszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is.

1. A benne lévő kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.


2. A kurkumakivonat néhány éve felkeltette a kutatók figyelmét is. A tudományos érdeklődés középpontjában jelenleg a kurkuma gyógyításban elért pozitív eredményei állnak: egyes kutatási eredmények bizonyítják gyaníthatóan rákmegelőző hatását, főként a vastagbél és szájrák esetében. Ma már kísérő rákterápiában a kurkuma az elsők között szerepel.

3. Gyulladásgátló tulajdonsága is ismert, például a máj védelmezőjeként, méregtelenítőként használják. Kísérletek szerint heveny gyulladásos esetekben is jelentős javulást eredményez. Indiában bőrön is alkalmazzák, mert fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és ízületekre, különösen a váll, térd és könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére.

4. Koleszterinszint csökkentő és véralvadásgátló hatású, így érelmeszesedés ellen is javasolt , megakadályozza a vérrög képződést, a trombózis kialakulását. Segíti az egészséges vérképzés és vérkeringést


5. Különböző vizsgálatok szerint cukorbetegeknél is pozitív eredményeket mutat.

6. Sok egészségtudatos ember használja az immunrendszer erősítése céljából a kurkumin készítményeket, hisz nagyszerű ellenszere a fertőző betegségeknek, vírusoknak. Egy biztos, a kurkumin biztonságos és természetes kiegészítője lehet a nyugati orvoslás terápiáinak. Rekedt, megerőltetett hang jótékony gyógyszere.

7. Az elhízás ellenszereként is emlegetik, hisz kutatások szerint képes elfojtani a zsírsejtek növekedését, tehát jól jöhet a fogyókúrában is.

8. A kurkuma az ájurvédikus gyógyításban az egyik leggyakrabban használt gyógyhatású szer. Energiát ad és tisztító hatást tulajdonítanak neki. Az ájurvéda alkalmazza fájdalmas és túl erős menstruáció esetén is.

9. Szemvédő hatású.

10. Segíti az idegrendszer kiegyensúlyozott reagálását a stresszhatásokra.

11.Segít a vázrenszer és az ízületek egészségesen tartásában. 

12. Támogatja a kiegyensúlyozott emésztést.

Turmeric Ayurveda Practice
A szépség titka, kurkuma

1. Már az ősi feljegyzések is megemlítik a kurkuma csodálatos szépítő hatását. Több mitológiai elbeszélés is regeneráló és fiatalító tulajdonságáról számol be. Napjainkban a kozmetikai ipar is felfedezte a természetes szépítőket, így a kurkumát is. Egyre nagyobb az igény a természetes, natúr kozmetikumok iránt. Kitűnő bőrápolószer, mindenekelőtt belsőleg alkalmazva, de külsőleg szépítőszerként, sugárzó és szép bőrt eredményez. A kurkumát már arckrémekben, arcpakolásokban és arcradírokban főbb összetevőként emlegetik.

2. A legújabb kutatások szerint a kurkuma nem csak kiváló antioxidáns, de növeli a fényvédő krémek hatékonyságát, sőt ránctalanító hatással is bír. Az ájurvédikus kozmetikumok szantálporral keverve használják még a kurkumát bőrtápláló krémek alapanyagaként, egyes betegségek ellen maszkként.

3. Bioboltok polcain, hajfestő és hajszínező készítmények növényi alapanyagaként felsorolva is megtalálhatjuk a kamilla és a henna mellett, a kurkumát is...

...és még sorolhatnánk...
Több millió ember használ kurkumát napi rendszerességgel. Egyedül Indiában 500 millióan fogyasztják valamilyen formában minden nap.
Add meg te is a szervezetednek, amit megérdemel!
Érdekességek a kurkumáról:
  • A kurkumát India arany fűszerének is nevezik
  • A kurkuma növényt a Harappa civilizáció már Kr.e. 3000 előtt termesztette.
  • Trópusi növény, a gyömbérfélék családjába tartozik, föld alatti rizómáját fogyasztjuk
  • Termesztése nagyrészt, 90%-ban Indiában történik.
  • Az indiai Maharashtra állam Sangli is városa a legnagyobb és legfontosabb kurkuma kereskedő központ a világon.
  • Mintegy 30 fajtája ismeretes.
  • Évezredeken át használták gyógyászati célra, főleg gyulladásgátló és sejtregeneráló hatása miatt a több, mint 3,000 éves, ősi ájurvedikus orvoslásban.
  • Indiában és Thaiföldön számos curry ételben használják, szerte a világon népszerű fűszer, ezenkívül a curry fűszerkeverék és a mustár alapanyaga.
  • Indiában, esküvő idején kurkuma kenőccsel kenik be a menyasszony és a vőlegény testét, karját, de főleg az arcát, a szép arc- és bőrszín elérése érdekében.
  • Ázsiában táplálékkiegészítőként is használják, gyomorproblémák gyógyítására.
  • Koleszterin és szódium tartalma nagyon alacsony, C vitamin és Magnézium tartalma magas, valamint, kiváló élelmi rost,B6 vitamin, vas, kálium és magnéziumforrás.
hazipatika.hu
organicindia.mercola.com
turmeric.co.in

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése