Az eredeti Bircher-Benner müzli recept arányait tekintve lényegében épp a fordítottja a legtöbb élelmiszerbolt által kínált müzlinek, sokkal több gyümölcs, mint gabonaféle alkotja.
Az eredeti recept szerint a müzli egy személyes adagja a következő:
- 1 teáskanna zabpehely, fogyasztás előtt egy ideig 2-3 evőkanál vízbe áztatva
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál tej vagy tejszín
- 1 nagy alma, lehetőleg savanykás fajta, finomra reszelve, és a fenti összetevőkkel közvetlenül fogyasztás előtt elkeverve
- 1 evőkanál darált mogyoró vagy mandula – elhagyható
Ez hát az eredeti recept, de a gyümölcsöket és a magokat a változatosság kedvéért cserélgethetjük, az idény szerint kedvünkre válogatva kerülhet bele: banán, kivi, bogyós gyümölcsök, dió, édesíthetjük egy kis mazsolával, mézzel is.
Egy svájci belgyógyász, Maximilian Oskar Bircher-Benner az eredeti müzli megalkotója. A nyers táplálkozást hirdető mozgalom atyjának tekintik. Zürichi szanatóriumában Bircher-Benner arra buzdította betegeit, hogy kevesebb húst és kenyeret, ugyanakkor több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. Javasolta továbbá az adagok szigorú kontrollját is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése