2012. október 7., vasárnap

BIRCHER-BENNER MÜZLI

 IMG_0719

Az eredeti Bircher-Benner müzli recept arányait tekintve lényegében épp a fordítottja a legtöbb élelmiszerbolt által kínált müzlinek, sokkal több gyümölcs, mint gabonaféle alkotja.
Az eredeti recept szerint a müzli egy személyes adagja a következő:


  • 1 teáskanna zabpehely, fogyasztás előtt egy ideig 2-3 evőkanál vízbe áztatva
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál tej vagy tejszín
  • 1 nagy alma, lehetőleg savanykás fajta, finomra reszelve, és a fenti összetevőkkel közvetlenül fogyasztás előtt elkeverve
  • 1 evőkanál darált mogyoró vagy mandula – elhagyható

Ez hát az eredeti recept, de a gyümölcsöket és a magokat a változatosság kedvéért cserélgethetjük, az idény szerint kedvünkre válogatva kerülhet bele: banán, kivi, bogyós gyümölcsök, dió, édesíthetjük egy kis mazsolával, mézzel is.
Egy svájci belgyógyász,  Maximilian Oskar Bircher-Benner az eredeti müzli megalkotója. A nyers táplálkozást hirdető mozgalom atyjának tekintik. Zürichi szanatóriumában Bircher-Benner arra buzdította betegeit, hogy kevesebb húst és kenyeret, ugyanakkor több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. Javasolta továbbá az adagok szigorú kontrollját is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése