2012. október 8., hétfő

POPEYE KEDVENCE: A SPENÓT


Spenótfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg spenót krém (mélyhűtött)
4 dl tej 
8 dkg liszt
2 evőkanál étolaj
1 db zsemle
só, bors
1-2 gerezd fokhagyma

A spenótot lassú tűzön felolvasztjuk, a zsömlét tejbe áztatjuk, szétnyomkodjuk, és ha megfőtt a spenót, belekeverjük, végül rántással besűrítjük. Sóval, borssal, fokhagyma nyomón áttört fokhagymával ízesítjük. Jól felforraljuk. 
Rántás készítése: Az átforrósított étolajra szórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, amíg aranybarna színt kap, a tűzről levéve hozzáadunk fél deci hideg vizet és belekeverjük a főzelékbe
Friss spenótból is készíthetjük, akkor a megmosott spenótot először vízben 5-10 percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük. 

A spenót eladási statisztikái szerint a Popeye rajzfilmek megjelenésének első évtizedében 30%-kal több spenót fogyott. Egy 2010-ben végzett tanulmány pedig kimutatta, hogy a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják a spenótot a Popeye, a tengerész filmsorozat 
  1. Nagyon tápláló étel, alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag.  A spenót gazdag élelmi rostokban, kalciumban, rézben, folsavban, vasban, mangánban, niacinban, cinkben, omega-3 zsírsavakban, káliumban, foszforban, fehérjében, szelénben, valamint A, B6, B12, C, E, K vitaminokban
  2. Fogyasztható nyersen és főzve. Ha főzzük, a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkevesebb vízben. A párolt, rövid ideig forrázott, vagy nyers spenót nagyon egészséges és gazdag antioxidánsokban. A friss spenótot mindig nagyon alaposan meg kell mosni!
  3. Gazdag flavonoidokban, azaz antioxidánsokban, melyek védik a szervezetet a káros szabad gyököktől. A tudósok 13 különböző flavonoid összetevőt találtak a spenótban, melyek rák ellenes hatásúak. 
  4. A spenót a szív működésre is igen jó hatással van. Magas C és A vitamin tartalma pozitív hatást gyakorol a koleszerin szintre, magnézium tartalma csökkenti a vérnyomást, folsav tartalma pedig erősíti a keringési rendszert. 
  5. Az emésztőrendszer számára is nélkülözhetetlen, a béta-karotin és a C vitamin védi a bélrendszert a szabad gyökök káros hatásaitól.
  6. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai következtében fogyasztása ízületi gyulladás, csontritkulás, migrénes fejfájások és asztma esetén is ajánlott.
  7. Tanulmányok igazolják, hogy zöld színű leveles zöldségek fogyasztása nagyon jó hatást gyakorol az agy működésre, és lelassítja az időskori szellemi hanyatlás folyamatát is.
  8. Lutein tartalma véd a szembetegségekkel szemben. Ez a tulajdonság főleg akkor érvényesül, ha zsírokkal együtt fogyasztjuk, egy kis oliva olajjal, vagy más zsírtartalmú étellel társítjuk (tojás, hal stb).
  9. Magas vastartalma miatt különösen fontos gyermekek, kamaszok számára. A vas a hemoglobin alkotórésze, a hemoglobin szállítja  az oxigént a test minden sejtjébe, a jó energiaszinthez ezért elengedhetetlen. A spenót magas vastartalma mellett,  kalória- tartalma alacsony, koleszterin tartalma pedig nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése