Az
egyiptomiak után a görögök és persze a rómaiak is nagy
előszeretettel használták ezt az értékes és igen drága
fűszert. Elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a lélek
egyensúlyának visszaállítására. Az idősebbik Plinius az i.e. 1
században említi, hogy 35 dkg-nyi fahéj nagyjából 5 kg ezüstöt
ér.
A lelki békéje megleléséért és mélységes fájdalma
jeleként i.e. 65-ben Nero egy évre való fahéjat füstölt el
Poppaea Sabina, megölt hitvese temetésén.Az ókorban a fahéjról már Kasawini, arab író is említést tesz i.e. 1275-ben. I. u. 1292-ben John of Montecorvino minorita szerzetes emlékezik meg a fűszerről.
A középkorban a keresztes hadjáratoknak köszönhetően már könnyebben jutott a fahéj Európába. Akkortájt a gyógyítás mellett (köhögést, rekedtséget gyógyítottak vele) gyakorta használták fűszerként is. Főleg a húsos egytálételeket ízesítették vele, a növényben lévő fenolok gátolták a baktériumok szaporodását.
Úton a fűszer
A fahéjat az egyiptomiak Kínától vásárolták, a római korban indonéz tutajok szállították a fűszert a Fahéj-úton, hogy ellássák a római piacokat. Később az árut arab kereskedők vitték Alexandriából, a velenceiekhez. Ennek a monopóliumnak vetett véget, amikor 1505-ben a portugál hajósok - élükön Vasco de Gamával - felfedezték Ceylon szigetét, és megtalálták a bőséges fahéj-forrást. Addig a hajózás veszélyei miatt csak szárazföldön keresztül jutott Európába fahéj, de ennek és a velencei monopóliumnak egy csapásra véget vetett Gama, aki 1506-ban 11 tonna fahéjjal a fedélzetén tért vissza Lisszabonba.
A portugálok 1518-ban létrehoztak egy erődöt a szigeten, ezzel is védve a fűszer feletti uralmukat. 1638-ban azonban holland kézre került, akik 1640-ben vették át a gyárak irányítását, majd 1658-ra az összes portugál gyarmatosítót elüldözték. Végül 1796-ban az angolok átvették a sziget feletti uralmat.Az akkortájt kibontakozó kísérleteknek köszönhetően ma már a világ sok pontján termesztik a fahéjat, s épp ezért már mindenki számára könnyedén és viszonylag olcsón elérhetővé vált. A termesztés manapság nagyrészt Java, Szumátra, Borneó, Mauritius, Réunion és Guyana mellett Dél-Amerikában, Nyugat-Indiában történik.
Fahéj a gyógyászatban
Tudjuk, hogy attól leszünk betegek, amit megeszünk s persze attól lehetünk egészségesek is. A mézről eddig is sejtettük, hogy segít egészségesnek maradni. Most a fahéjra terelődött a figyelem.
Sokoldalú gyógynövény
A fahéjat a leggyakrabban megfázások, meghűlések kezelésére használják. Erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak és gombának. Húgyúti fertőzések kezelésére is kiváló. Segít bontani a glükózt, így szabályozva a vércukorszintet. Vérzéscsillapító hatása is van. A fahéj illata állítólag az agyműködésre is serkentőleg hat, és a rovarokat is elriasztja.
Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a felfújódást, megnyugtatja a gyomrot, elősegíti az emésztést. Mangánban, vasban és kalciumban gazdag.
Az
Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2003-ban
kezdeményezett kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség,
illetve a koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A
vizsgálat nem várt sikert hozott a betegek életében.
A
40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének
köszönhetően a vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve
a káros LDL koleszterin szint egyaránt közel 30 százalékkal
csökkent a résztvevők körében.
A
fahéj tartalmaz antioxidánsokat. Azonban nincs elegendő bizonyíték
annak alátámasztására, hogy nagy dózisú fahéj fogyasztásával
olyan kedvező hatást érhetnénk el, mint például a szív- és
érrendszeri betegségek elleni védelem.
A
fahéj segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását.
Alkalmazásával
azonban megfontoltan kell bánnunk, mivel testünkön kívül és
szervezetünkön belül is számos baktérium él egymással
harmóniában, egészségünket őrizve. Ezeket, vagyis a jó, és
rossz baktériumokat egyaránt kiirtva természetes egyensúlyunk
felborulna, s ez betegségek kialakulásához vezetne. Gondoljunk
csak a bélszakaszban élő hasznos baktériumokra, melyek
immunrendszerünk megfelelő működését is segítik.
Kétségtelen
tehát, hogy a fahéjban található, hatóanyagok segítik
egészségünk megőrzését, azonban a pontos részletek
feltárásához további vizsgálatok szükségesek. A fahéj hatását
befolyásolhatja például az adott növény összetétele, melyből
a gyógyszer készül, s ezt a termőhelytől kezdődően számos
egyéb tényező is meghatározhatja.
A
kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített
azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők.
Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a
vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz...
Elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában
A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a
vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a
cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során
a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint
ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre
ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok
hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy
esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es
típusú cukorbetegség kezelésében.
Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat.
Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt. Szent Hildegard is gyakran használta megfázás, nátha kezelésére a 12. században.
Késlelteti az öregedést
A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.
Gondűző
aroma
Fűszeres, édeskés aromája révén kedvelt alkotóeleme
bizonyos ételeknek, süteményeknek, édes kásáknak és melegítő
italoknak is (forralt bor, puncs, tea stb.). Hideg, borús téli
napokon különösen jól esik egy kis fahéjolajat párologtatni
aromalámpában: nemcsak a baktériumokat űzi el, hanem egyúttal
jókedvre is hangol. Kiválóan illik a többi, hasonlóan édes és
fűszeres karakterű aromához: a narancshoz, citromhoz,
szegfűszeghez, ylang-ylanghoz, jázminhoz, szantálfához.
Szívbetegség: A
mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt
kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a
koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek
infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy
az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később
következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a
szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják
azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira
rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
Fahéj & Méz: A nyerő páros
Artritisz: Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.
Hólyagfertőzés: Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
Fogfájás: Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
Koleszterinszint: Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.
Megfázás: Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
Gyomorpanaszok: A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
Az immunrendszer erősítése: A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
Nátha: Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
Pattanás: Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
Bőrfertőzés: A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.
Fogyás: Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
Krónikus fáradtság: A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.
Természetesen a fenti hatások csak megelőzés és kiegészítő kezelés céljára alkalmasak, minden betegséggel forduljunk orvoshoz. forrás: harmonet.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése