2012. szeptember 24., hétfő

TITOKZATOS BAJNOK A KAMRÁDBAN


Bármilyen célokat is tűztél ki magadnak, hosszú, egészséges életre lesz szükséged, hogy elérhesd. 
A koleszterint sokáig a tudatlanság homálya vette körül. Lassan tisztult a kép, kiderült, van kétfajta - a köznyelv által jónak és rossznak - nevezett koleszterin. Tudományosan ezt HDL és LDL koleszterinnek hívják. Két orvos, Dr. Bieler és dr. Gurewich ezen a területen végeztek kutatásokat, és igen érdekes eredményekre jutottak. Dr. Bieler föltette az egyszerű kérdést: Hogyan tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét? Az érfal ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a víz folyton vájja. Lassú víz partot mos. Hát még a gyors... Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású vér mégsem veri szét az érfalat? Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szív percenként 5-20 liter vért forgat meg az  érrendszerben, hogyan maradhatunk életben 70-80 évig? Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag biztosítja. Ez a "gépzsír" ha nem lenne, a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszert. Ezt a bámulatos kenőanyagot a máj állítja elő, ez a hihetetlen szerv, mely több, mint 500 különféle feladatot tud ellátni! Adózzunk egy pillanatra csodálattal májnak, e pompás műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint! A kocsikban rendszeresen cserélni kell a kenőanyagot, míg a máj jobbat készít, és nem is tudunk róla.



Miből lesz a HDL és az LDL koleszterin?
A májadnak olajokra, zsírokra van szüksége ahhoz, hogy ezt a kiváló minőségű kenőanyagot megtermelje. Ha megkapja őket, azaz rendszeresen fogyasztasz pl. olajos magvakat, előállítja érrendszerednek a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein), azaz a jó koleszterint. Ez védi érfaladat, és sokáig boldogan élhetsz.
Ha azonban táplálékod során hőkezelt olajokat, zsírokat fogyasztasz, pl. zsírban, olajban sült ételek, hőkezeléssel készült olajok, baj van. Ilyenkor a tökéletlen alapanyagok híján májad tökéletlen végterméket állít elő, mely károsítja érrendszeredet: ez az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterin. Az LDL koleszterin annak az érfalra rakódó nyálkának az egyik fő alkotóeleme, ami érelzáródást okoz! Ahelyett, hogy védené az érfalat, rárakodik, és növeli a szívroham esélyét, illetve emeli a vérnyomást. Vagyis HDL-LDL koleszterin arányod azon múlik, mivel táplálkozol. Ha javítani akarsz HDL-LDL koleszterin arányodon, oda kell figyelned táplálkozásodra. Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát! Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra bőven locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmagolajat!



Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgó- magot stb. Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani. Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője az érrendszernek. 
Mi a titokzatos vörös koleszterinbajnok? 
A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába tartozó növényt.
Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként, szíverősítőként. Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a koleszterinjavító hatását emelném ki a vöröshagymának.
Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje. Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin, és sok LDL
koleszterin. Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja, ami szívrohamának oka volt, a jövőben további szívrohamokra számíthat... Ahogy Goethe mondta, hogyan is remélhetünk más következményeket, ha szokásainkon nem változtatunk? Lefordítva ezt koleszterined nyelvére, hogyan akarsz a magyar lakosság azon részéhez tartozni, melynek jó a szíve, ha nem figyelsz oda, mit eszel? Szóval a professzor - jó orvosként együtt érezve betegeivel - kereste a megoldást. Egyik lengyel származású munkatársára hallgatva döntötte el, hogy szívbetegeit hagymakúrára fogja. Szokatlan a közönséges élelmiszerek gyógyszerhatástani kutatása, de mint pártatlan tudós, nyitottan nekivágott. 




A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő eredményekre vezetett 
Betegeinél a HDL-LDL koleszterin aránya eredetileg kevesebb volt, minta normális 25%. A 15-20%-os értékekkel szívrohamon átesett betegek értékei 1-2 hónap múlva javulni kezdtek napi egy hagyma elfogyasztásának hatására. Hamarosan ez az arány betegeinél átlagosan 30%-ra ugrott fel, a HDL koleszterin megkétszereződött, és meg is maradt tartósan. Ezzel az értékkel már nem fenyegette őket a szívroham veszélye, betegei 70-75%-ánál érte ez ezt az eredményt. Minden 1%-nyi koleszterinszint csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát! Az elérhető áron beszerezhető vöröshagyma bebizonyította, hogy a természet alkotja meg a legjobb gyógyszereket. Természetesen minden betegséggel orvoshoz kell fordulni, és betartani az orvos előírásait. A természet patikája a megelőzés és a szakszerű orvosi ellátás fontos kiegészítője.

Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes illóolaja megsemmisül.
A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.
Mitől működik a dolog?
A professzor nem találta meg azt a vegyületet, ami ezt a rendkívül kedvező hatást okozta. További 150 hatóanyagot fedeztek még fel a hagymában, további kutatás kérdése, melyik hogyan védi egészségedet. 

Mik a vöröshagyma főbb alkotói? 
100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma jelentős. A magyar a hagymát is hagymával ette, s még népdalaink némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára.   



Még miért jó ez Neked? 
A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést (ezt sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti! Koleszterinjavítóhatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb. 
Hát nem hihetetlen, hogy egy ilyen gyakori növény ennyire csodálatos gyógyszer?
Nem azért ilyen olcsó, mert csak ennyit ér, hanem mert a természet nagyvonalú.
Hogyan edd?
Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan, mivel készíted el. 

Mennyit egyél? 
A kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma is hatásos. 
Meddig tartson a kúrád? 
Ha koleszterincsökkentés a célod, legalább 2 hónapig végezd!


Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:  

Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat.
Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.  

Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a hatásfoka! 
Vannak akik szeretik és szívesen fogyasztják a vöröshagymát, de visszatartja őket az erős hagymaszag. Tipp a hagymaszag ellen: zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.

Ne várd a csodát, mert csodák között élsz.
Egyik ilyen csoda a hagyma, kezdd el fogyasztani még ma!


+1 ötlet: 
Az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit. Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt. Ha nem szeretnél lemondani a zsíros ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefruitot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése