2012. szeptember 24., hétfő

EGÉSZSÉG = HÉT SZEM OLÍVABOGYÓ NAPONTA

Az olívabogyó nem csak egészséges, de finom is

Az olajbogyó Spanyolország egyik legfontosabb élelmiszeripari terméke. Andalúzia adja a spanyol olajbogyó termelés 80 %-át. Több ismert és népszerű terméket ad a régió pl.a serrano és ibér sonkák, de mégis az olajbogyó az emblematikus terméke. Elképzelhetetlen az Andalúz táj a hatalmas olajfa ligetek nélkül. Az étkezési vagyis az asztali olajbogyó az nem ugyanaz, amelyből az olajat gyártják, az más jellegzetességekkel bír.
Három nagy különbség van a két olajbogyó fajta között. Az első fontos különbség a zsírtartalom: minél magasabb, annál inkább olaj gyártásra érdemes felhasználni. Az étkezésinek magvaválónak kell lennie. Tehát ami nem magozható azt a gyártás alkalmazza, hiszen ott préselésre kerül. Ennek ellenére a szupermarketekben találkozhatunk magos kiszereléssel is. Ennek igen egyszerű oka az, hogy könnyen eltávolítható a mag. A harmadik különbség, hogy a hús és a mag arány az étkezésinél a hús javára dől el. Minél húsosabb annál inkább asztalra való. Mivel az olajbogyó rendelkezik a négy alap íz mindegyikével, ezért bármilyen töltelék illik hozzá, a gyártók mindig az adott piachoz alkalmazkodnak, pl. Mexikóba chilli paprikával töltenek, Ázsiába gyömbér kerül bele. Spanyolországban két alapvető tölteléket alkalmaznak, a sós hal és a piros paprika.
Azonban a spanyol olivabogyó nem csak gasztronómiai élményt tartogatott. A spanyol bogyó sokkal egészségesebb, mint hinnénk és az alaknak is jót tesz, hiszen 100 grammonként csupán 15 kalóriát tartalmaz, a népszerű nassolnivalók 450-550 kalóriájával szemben. Az alacsony kalóriatartalom főként a 77% fölötti a telítetlen zsírsav-összetételnek köszönhető.
A spanyol olivabogyó fogyasztható snack-ként is, de fontos előnye, hogy sokkal egészségesebb és finomabb, mint a többi nassolnivaló. Az olivabogyó és Spanyolország neve összefonódott.
 AZ OLÍVABOGYÓ TÖRTÉNETE
 Eredete:
Az olívabogyó története régre nyúlik vissza. Az olívafák ezer éve léteznek, gyümölcsük megtalálható az egész mediterrán térségben, Európában, Afrikában és Kis-Ázsiában is, fontos gyümölcse volt a föníciaiaknak, a rómaiaknak és az araboknak egyaránt. Amerikába a 16. században jutott el a spanyol hódítóknak köszönhetően. Már az első századból van írásos feljegyzés, amely azt támasztja alá, hogy étkezésre használták. 
 Változatok:
A spanyol olívabogyó sok változata közül a legtöbből olívaolaj készül. Csak néhány olyan van, ami étkezésre is alkalmas. Ahhoz, hogy étkezési olívabogyóként hasznosíthassák, több követelménynek kell megfelelnie:
● a gyümölcs zsírtartalma
● a mag húshoz viszonyított mérete
● mennyire könnyű eltávolítani a magot
● a héj állaga
Az étkezési olívabogyó átlagos zsírtartalommal, kicsi, sima, könnyen eltávolítható maggal, gyengéd, ízletes és erőteljes hússal, valamint finom héjjal rendelkezik.
Ezekhez a tulajdonságokhoz igazodva, a Manzanilla, a Gordal, az Hojiblanca és a Cacereña a leginkább megfelelő étkezési olívabogyónak, utóbbi kettőt olajkészítésre is használják. Más, Andalúziában honos változatok az Aloreña, a Carrasqueña, a Morona és a Verdial.
Típusok:
Az olívabogyókat az érési szakasznak, valamint a begyűjtés idejének megfelelően a színük alapján osztályozzák.
Zöld olívabogyó: A gyümölcsöt az optimális érési szakaszban gyűjtik be. Színe a zöldtől a szalma-jellegűig bármilyen lehet.
Félérett olívabogyó: Rózsaszínes, borvörös vagy gesztenyeszínű gyümölcsök, amelyeket a teljes érettség előtt gyűjtenek be.
Érett olívabogyó: A gyümölcsöket közvetlenül érés előtt vagy éréskor gyűjtik be. Területtől és begyűjtési időszaktól függően lehetnek vöröses-feketék, lilás-feketék, lilák, zöldes-feketék vagy sötét gesztenyeszínűek.
Fekete olívabogyó: Vannak olyan gyümölcsök, amelyeket érés előtt begyűjtenek, mégsem természetesen feketék. Gyorsított érésen esnek át, így ízletesebbek lesznek és megváltozik a színük.
7 ÉRV AZ OLÍVABOGYÓ MELLETT
A spanyol olívabogyó rendkívül egészséges, jó alakot biztosít, számos ételnek növeli élvezeti értékét és a spanyol élet mindennapos részévé vált.
 1. mert része a Mediterrán Diétának.
Bizonyított tény, hogy a mediterrán országok lakóinak körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedés, mivel több termék is egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag. A spanyol olívabogyó nélkülözhetetlen eleme a Mediterrán Diétának, valamint olívaolaj is készül belőle, amely része a spanyol kulturális és gasztronómiai örökségnek.
 2. mert változatosságot biztosít.
Rendkívül sok fajtája és feldolgozási lehetősége különlegesen változatossá teszi a spanyol olívabogyót, mely lehet: egész, magozott, szeletelt, negyedelt, felezett, zöld, fekete, lila; savanyított spanyol vagy Sevilla-stílusú, sőt akár feldolgozhatják sóoldatban is. A marinálás során kísérletezhetünk a hozzávalók végtelen sorával: oregano, kakukkfű, fokhagyma, narancs, citrom, hagyma, de megtölthetjük szardellával, paprikával, tonhallal, lazaccal, mogyoróval, mandulával, hagymával vagy sonkával.
A variációknak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő olajbogyót
 The Olive Grove, c.1889
Vincent van Gogh: Olajfaliget
3. mert sokoldalú.
Az olívabogyó tökéletes kiegészítője lehet a diétának is. Megfizethető, könynyű hozzájutni, hosszú ideig eláll és kiváló előétel, amely mindenkinek ízlik. Ráadásul marinálható hozzávalók végtelen listájával. A spanyol olívabogyó azért is különleges, mert a négy alap ízt foglalja magába (édes, sós, keserű, savanyú), ami azt jelenti, hogy igen sokoldalúan használható főzéskor. Számos ételhez kiváló hozzávaló: ropogtatnivalókhoz, tapasokhoz, előételekhez, italokhoz kísérőnek, salátákhoz, pizzákhoz, rizshez, tésztákhoz, halhoz, húshoz... Még desszertekben is lehet használni.
 4. mert tipikusan spanyol.
Spanyol omlett, paella, gazpacho... és olíva. Spanyolország a világ legnagyobb étkezési olívabogyó termelője és exportőre már az i.e. 1. évezred óta. Később a rómaiak és az arabok is elkezdték termelni, egyre intenzívebb mezőgazdasági technikákat használva. Az első spanyol hódítók vitték magukkal Amerikába. Egészen napjainkig a tradicionális körülmények közti termelése is megmaradt, a modern mezőgazdasági és ipari termelés mellett.
 5. mert összekovácsolja a barátokat.
A spanyol olívabogyót rendkívül sok helyzetben és módon fogyaszthatjuk. A pihenést, ünneplést, boldogságot, szabadidőt és jókedvet szimbolizálja. Tökéletes családi összejövetelekre, haverokkal való meccsnézésre, mikor váratlan látogató jön, vagy ha gyorsan harapni akarunk valamit. Az olajbogyó a tapasok királynője, de köretnek is tökéletes egy könnyű vacsora mellé.
 6. mert tápanyagban gazdag.
A közhiedelemmel ellentétben 100 gramm spanyol olívabogyó körülbelül 150 kalóriát tartalmaz, ami jóval kevesebb, mint a népszerű ropogtatnivalók, amelyek 450-550 kalóriát is tartalmazhatnak. Ez az egyszeresen telítetlen zsírtartalomnak köszönhető, amely körülbelül 77%-át teszi ki.
 7. mert szeretjük.
Mert az olajbogyó alapvető része a Mediterrán Diétának. Mert könnyű megemészteni, mivel a lignin-cellulóz aránya 0.5 alatt van. Mert előételként, tapasként és más ételek hozzávalójaként is hasznosítható. Mert naponta ajánlott hét darab  olivabogyó fogyasztása egy kiegyensúlyozott és változatos diéta során. Mert szükséges lenne, hogy mindennapi élet része legyen, ahogy a spanyoloknak is.
 Landscape with Olive Trees
Vincent van Gogh:  Tájkép olajfákkal
Modernizált hagyomány: MARINÁLÁS
Az olívabogyó egyike azon kevés terménynek, amely magában foglalja a négy alap ízt. Éppen ezért gyakorlatilag végtelen mennyiségű étellel lehet kombinálni. A hagyomány szerint az olívabogyó egész Spanyolországban másképp van marinálva, attól függően, hogy milyen hozzávalók teremnek meg az adott vidéken. A fokhagyma, a hagyma, fűszerek és gyógynövények napjainkig használatosak a marinálás során, ahogy más, szokatlanabb hozzávalókat is használnak, mint például narancsot, citromot, fahéjat vagy mézet.
A modern spanyol gasztronómia felhasználja a hagyományos spanyol konyhát és újraértelmezi, hozzátéve napjaink ízeit. Ugyanez történik marináláskor is. Ez mára egészen új módját adja a spanyol olívabogyó elfogyasztásának, hiszen egy szeretett termést innovatív ízekkel hoz össze.
A zöld és fekete olívabogyót olyan ételekkel ajánlott fogyasztani, amelyek fokozzák az íz intenzitását és új, modern aromát adnak neki. Karakterének köszönhetően csak a képzelet szabhat határokat a főzésnél. A marinálás lehet hagyományosabb, olyan hozzávalókkal, mint a kapribogyó, a Manchego sajt, paprika vagy éppen a kagyló, de akár újabb féle is, ahol például a gyömbért, a szójaszószt vagy a wasabit használnak.
Mindenkinek kéznyújtásnyira vannak a hozzávalók a tökéletes előétel elkészítéséhez. A marinálás lehet vicces vagy formális, csábító vagy ünnepies, klasszikus vagy informális, kielégítő vagy könnyű... Bármi illik hozzá, ha megfelelő az olívabogyó.
 OLÍVABOGYÓ A VILÁGBAN
A Nemzetközi Olíva Tanács adatai szerint Spanyolország a legnagyobb olívabogyó-termelő a világon, jóval a többi mediterrán ország előtt áll. Az elmúlt hat évben 2,150,000 tonna olívabogyót termeltek, amelyből 508,000 tonnát Spanyolország tudhat magáénak, ami a teljes termelés 24%-a. Spanyolország a világ legnagyobb olívabogyó exportőre. 

Olívabogyó, mint az egészséges étrend szerves része
Az olívabogyó népszerűsége folyamatosan nő. Táplálkozási szempontból ez azért jó hír, mert fogyasztása nagyban javítja étrendünk minőségét.
Az olívabogyó hozzávetőleg húsz éve jelent meg a magyar asztalokon. Határozott, karakteres, különleges íze összetéveszthetetlen bármely más hasonló ízzel. Több fajta olívabogyó kapható a keserű ízűtől a majdnem édes aromájúig, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő bogyót. Fogyasztásával nem csak változatosabbá tesszük az étkezéseinket, hanem egészségesebbé is.
Az első lépés, amit könnyedén megtehetünk egészségünk megőrzése érdekében, hogy minden nap elfogyasztunk legalább hét szem olívabogyót, amely amellett, hogy finom, a mediterrán diéták egyik fontos összetevője, kihagyhatatlan hozzávalója is.
forrás: www.euroastra.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése