2012. szeptember 23., vasárnap

A CSUDÁLATOS MARY KINYITJA AZ AJTÓT

Mary Poppins a Cseresznyefa utcából, a Banks családtól esernyőjébe kapaszkodva egyenesen Budapestre, a Madách Színházba érkezett. Vajon milyen finomságokat tartogat szőnyegtáskájában? És mit ehet a turista, ha a Csudálatos Mary hazájába, Angliába látogat

 LONDON
Kétfogásos nyaralás: London

Szendvicset minden mennyiségben

London a szendvicsek városa, persze most már nálunk is egyre több helyen vannak szendvicsbárok, de azért az nem ugyanaz. Londonban ugyanis minden sarokra jut egy-egy bár, ahol vagy frissen készült, vagy előrecsomagolt háromszögszendvicset árulnak
Ezt eszi a legtöbb brit is ebédre,akkor mi miért ne próbálnánk ki? Ebédidőben néhány boltban egyet fizet kettőt kap akciót hirdetnek, ezekben legtöbbször előrecsomagolt szendvics van, de az is teljesen vállalható kint. Érdemes viszont sietni, mert a jobb típusok (currys csirke, rákos, sült marhás) hamar elfogynak, és kettőkor már csak néhány szottyadt sajtos szendvics fog kacsintgatni a pultból. Akinek pedig kicsivel magasabb a költségvetése, az csináltasson magának friss szendvicset, és igyon hozzá elviteles facsart gyümölcslevet, mert ha valamiben, akkor abban verhetetlenek az angolok.Tipp: Állítólag a londoni Akvárium mellett a legfinomabb a háromszögszendvics. 
Kétfogásos nyaralás: LondonEgyél piacon!

Angliában sokáig nem volt divatban a fűszerezés, a szigetország adottságainak köszönhetően ugyanis jó minőségű, ízletes zöldségek kerültek az ételekbe, amelyeken nem igényelték a karakteres fűszereket. A tömegtermelés megjelenésével és a kereslet emelkedésével a brit zöldségek egyre kevésbé tartották az elvárt színvonalat, és igen vízízű évtizedek jöttek. A dolog mostanra annyit változott, hogy a nagyobb piacokon olyan gazdák árusítják a portékájukat, akik a régi módszerek szerint termelnek, sőt sokan ott helyben készítenek is friss fogásokat ebédre. Az ilyeneket pedig kár lenne kihagyni. Érdemes kipróbálni a Borough Marketet, ahol igazi ínyencfalatokat is találhatunk, sőt néha akár sztárszakácsokba is belefuthatunk.  És ha már friss kaja, akkor ne hagyd ki a fish and chipset, aminek két falat után igazi függője lehet az ember. 

Reggelizz!

Az angol reggeli nem mítosz, tényleg nagyon finom és nagyon bőséges. A város több pontján találhatunk olyan helyeket, ahol egész nap van reggeli, és ha megeszünk egy ilyen viszonylag olcsó menüt, akkor simán kihúzhatjuk estig is, a bab, a krumpli, a kolbász és a tojás ugyanis úgy eltelít, hogy 4-5 órán keresztül rá sem bírunk nézni semmire. 


Ebédelj!
Kérj egy sajtlevest, az szinte mindenhol van, és igyál mellé egy csésze igazi angol teát. Ha még nem elég, akkor egy helyben sült fűszeres krumplival még lefojthatod az egészet, de ennél olcsóban nem tudsz kijönni. Ha mindenképpen húsra vágysz, akkor elégedj meg egy valamilyen kolbásszal, amelyek szintén nagyon finomak, főleg a black puding, ami a véres hurka szigetországi megfelelője.

Persze ezeknél jóval menőbb kajákat is lehet enni Londonban, de azok sajnos nem olcsók, Jamie Oliver étterme például sokak szerint egészen maradandó élmény, de Gordon se rossz… És akkor még ott van Nigella kedvenc péksége, ahol tényleg eszméletlenül finom kenyerek vannak, de ez már egy másik utazás, egy másik pénztárcához igazítva.

Aki pedig nem utazik, annak jöjjön két recept: egy igazi utcai kaja és egy házi finomság.


Kétfogásos nyaralás: LondonFish and chips

Hozzávalók 2 személyre: 
• 40 dkg tőkehal
• só, bors
• 3 dl sör
• 3-4 evőkanál liszt
• 1 teáskanál étkezési keményítő• 2-3 csipet szódabikarbóna• 30 dkg krumpli• olaj a sütéshez
A halat 2-3 centis csíkokra vágjuk, és egy kicsit besózzuk, beborsozzuk. Egy tálban a lisztet a sörrel, a keményítővel és a szódabikarbónával összekeverjük. Közben az olajat feltesszük melegedni, a krumplit cikkekre vágjuk és 2-4 percen keresztül előfőzzük. A halat belemártjuk a sörtésztába, majd az olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük. A krumplit megszárítjuk, majd azt is kisütjük az olajban.

Csinálhatunk hozzá remuládmártást is, úgy, hogy a majonézt kikeverjük egy kevés tejföllel, majd adjunk hozzá apróra vágott savanyú uborkát és sós lében eltett kapribogyót. 


Kétfogásos nyaralás: LondonCottage pie, vagyis a pásztorpite

Az angolok egyik nemzeti étele, ami azért nagyon praktikus, mert simán készülhet maradékokból.
Hozzávalók 4 személyre• 1 kiló darált hús vegyesen (marha, sertés)• 2 fej fokhagyma• 2 fej vöröshagyma• 25 dkg zöldségkeverék• 1 kis doboz sűrített paradicsom• só, bors, szerecsendió, kakukkfű, rozmaring, babérlevél• 1 dl vörösbor• 10 dkg vaj• 20 dkg reszelt félkemény sajt – igény szerint• olaj

Az olajat felhevítjük, majd megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst és jól megsütjük. Fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a zöldségkeveréket és a fokhagymát, aztán ha félig megpuhult, akkor jöhet bele paradicsom. A ragut jó sűrűre főzzük. A krumplit megfőzzük, összetörjük és a vajjal kikeverjük, majd adunk hozzá egy kevés sót, borsot és szerecsendiót. A ragut sütőbe tesszük, ráhalmozzuk a pürét, igény szerint megszórjuk sajttal, és mehet a sütőbe, 180 fokon 20 percre.

via www.nlcafe.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése