2012. szeptember 22., szombat

A gyerekeknek joguk van az egészséges táplálkozáshoz

Világszerte egyre több gyermeket foglalkoztat a helyes táplálkozás és az egészségtudatos életmód kérdése. Szerencsére sokan közülük nem állnak meg a puszta érdeklődésnél és a félszeg ételkóstolgatásnál.
Ehelyett teljes erővel és felgyűrt ingujjal belevetik magukat a gasztronómia kulisszái közé, hogy aztán az egész világgal megosszák tapasztalataikat, akár ínycsiklandozó képekkel fűszerezett blogok, személyes tippek garmadájával megtömött könyvek, vagy aktív eszmecserére épülő országjáró turnék keretében.

A tizenkét esztendős Marshall Reid egy fárasztó iskolanap után hazaérve döntött úgy, hogy leszámol addigi életvitelével. "Felmentem az édesanyámhoz és azt mondtam neki: +tudod mit, elegem van+!" - emlékezett vissza az ominózus napra az észak-karolinai fiú, aki saját bevallása szerint mindig is túlsúllyal küzdött, és emiatt állandóan piszkálták a diáktársai. Marshall gyökeres változtatásokat vezetett be a mindennapjaiba, és a tapasztalatait videoblogban osztotta meg a világgal.

Édesanyjával együtt hat kisebb célt tűztek ki maguk elé, amelyekről úgy vélték, hogy segíthetnek elérni azt a bizonyos egy nagyot, a tetőtől talpig egészséges életmódot. "Olyan apró változtatásokról volt szó, mint a rendes ételek, a testmozgás és az otthoni közös főzőcskézés" - mondta Marshall, aki kitartásának hála, két ruhaméretet karcsúsodott.
A gyerekeknek joguk van az egészséges táplálkozáshoz
A Reid család számára igazi vízválasztónak bizonyult Marshall kilók ellen vívott hadjárata. "Azt hiszem, én vagyok a bukott szülő mintapéldánya" - idézte a fiú édesanyját, Alex Reidet a BBC. - Ha a fiam nem áll a sarkára, és nem beszél velem, akkor az egész családunk egyre lejjebb süllyedt volna egy végtelenül egészségtelen és szomorú életvitel irányába". Az asszony szerint a gyerekeknek bátran ki kell állniuk a szüleik, a szomszédjaik, vagy a helyi gyülekezet elé, hogy elmondják: "jogom van hozzá, hogy jól érezzem magam a bőrömben, és a tápláló ételek segíteni fognak nekem ebben".

Saját sikerén felbuzdulva Marshall ma azon dolgozik, hogy minél inkább tudatosítsa közvetlen és szélesebb környezetében is a helyes táplálkozás és az egészségtudatos életmód jótékony hatásait. A fiú azonban csak egyike annak a sok gyermeknek, akik a világ legkülönbözőbb tájain hirdetik a helyes táplálkozás fontosságát, megosztva tapasztalataikat a nagyvilággal.

Az Edinburghtól mintegy 210 kilométerre nyugatra fekvő Lochgilpheadben élő Martha Payne azzal került be a nemzetközi köztudatba idén nyáron, hogy az illetékes helyi hatóság hivatalosan is eltiltotta őt az iskolai menüt érintő "kompromittáló" fényképek és bejegyzések készítésétől.

A mindössze kilenc esztendős lányka Neverseconds című blogjában boncolgatta a menzán kínált fogások összetételét és egészségügyi értékét. A korlátozás nyomán kirobbant nemzetközi felháborodás hatására azonban a hatóság végül úgy döntött, hogy folytathatja misszióját az amatőr "gasztroblogger" .
A jó fogás ragadós
"Azt hiszem, a gyerekek egyre inkább kezdik felismerni, hogy joguk van hallatni a hangjukat" - húzta alá Alex Reid. "Mindez valószínűleg összefügg az olyan kezdeményezésekkel, mint a Jamie Oliver brit sztárséf által útjára indított Food Revolution (Ételforradalom) nevű mozgalom, a Michelle Obama amerikai first lady nevéhez fűződő Let's Move (Mozogjunk!) elnevezésű kampány, vagy a közösségeket leginkább megszólító helyi szintű megmozdulások" - tette hozzá.

A Reid családot mindenekelőtt Jamie Oliver inspirálta, és a szimpátia kölcsönösnek bizonyult, mivel a sztárszakács ételforradalma egyik hősének választotta Marshallt. Az Oliver mozgalmának keretében kiosztott Blog of the Month (A hónap blogja) elnevezésű cím büszke tulajdonosai közé tartozik az Epicurious Kids (Ínyencségekre éhes kölykök) nevű blogot szerkesztő belga fiútestvérpár is, akik saját kezűleg készítik és fogyasztják el 192 ország nemzeti ételeit.

A fiatalok egészséges ételek iránti elköteleződése járványszerűen terjed a kortársak között. A Marshall által szervezett közös főzéseket követően a gyerekek alig várják, hogy hazaérve saját szüleiknek is elkészítsék a fogásokat - mondta a fiú édesanyja. Hasonló kezdeményezések születnek szerte Nagy-Britanniában.

A brit School Food Matters (számít az iskolai étkezés) elnevezésű szervezet eleinte csak a richmondi és kingstoni iskolák menzájának feljavításáért kampányolt, mára azonban kiterjesztette misszióját, és séfekkel közösen dolgozik az egészséges és fenntartható iskolai menük bevezetésén, valamint azon, hogy megismertesse a diákokkal az ételeik származási helyét. A szervezettel együttműködő szakácsok rövid kurzusok keretében sütnek-főznek együtt az iskola néhány - szerencsés - tanulójával együtt.
A szervezet szerint a szakácsmesterség népszerűsítése, valamint az élelmiszerek és az alapanyagok származási helyének megismertetése soha nem volt még annyira fontos, mint manapság. "Ma már számtalan választási lehetőség áll a rendelkezésünkre, ha a táplálkozásról van szó: az ötven évvel ezelőtti helyzethez képest jelentősen megváltozott az élelmiszerboltok, éttermek, iskolai menzák, munkahelyi kantinok alkotta +ételkörnyezet+, és az embereket meg kell tanítani eligazodni ebben az új világban" - húzta alá a szervezet egyik munkatársa.
A test és a szellem is jóllakik
A Kaliforniai Egyetem 2010-es tanulmánya szerint azok a gyerekek, akik főzéssel és élelmiszertermeléssel foglalkozó órákat is kínáló iskolákban tanultak, sokkal tudatosabban viszonyultak az egészséges ételekhez és kifinomultabb étkezési szokásokkal rendelkeztek, mint az ilyen kurzusokat nélkülöző intézmények diákjai.
Addig is, amíg az iskolák ráeszmélnek a gasztrokurzusok bevezetésének fontosságára, Marshall minden erejével azon van, hogy továbbra is kellő figyelmet biztosítson az általa felkarolt ügynek. A közelmúltban jelent meg első könyve, amelyben saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal; az Egyesült Államok mintegy harminc városát érintő turnéja során pedig a helyes táplálkozásról beszélgetett az érdeklődőkkel.

Saját kampányának legfontosabb eredménye azonban az a hatás, amelyet a változások okoztak az életében. "Jobban forog az agyam, tisztábban tudok gondolkodni, jobb jegyeim vannak az iskolában, gyorsabb vagyok és egyre tovább bírok futni" - sorolta a kisfiú az egészséges életmód fizikai és mentális hatásait.
forrás:richpoi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése