2012. szeptember 26., szerda

FEKETE, FEHÉR, ZÖLD...

A fekete tea, a zöld tea, a fehér tea és az oolong tea, mind a Camellia Sinensis növény változatai.
A tudósok egyetértenek abban, hogy a tea minden változata egészséges, és pozitív hatást gyakorol a testi-szellemi állapotra, aromatikus hatása hangulatjavító, megnyugtató, megfázás esetén pedig kimondottan ajánlott.
Lássuk, mi a különbség az egyes változatok között.

Teafajták

Fekete tea: a leveleket a feldolgozás során feltörik és egy fermentálás nevű eljárásnak vetik alá, aminek a lényege, levegővel érintkezik és oxidálódik.
Zöld tea: a leveleket gőzölik, de nem oxidálják.
Oolong tea: csak részlegesen oxidálják.
Fehér tea: a leveleket a szezon elején szüretelik le és egyáltalán nem oxidálják.
Mind a négy teafajta magas polifenol tartalmú, ennek az anyagnak rákellenes hatása tudományosan kimutatott.
A zöld tea tartalmazza a legnagyobb mennyiségben ezt az anyagot, ezen belül is a legaktívabb fajtát, melynek neve katekin.  
Fénykép
 A zöld tea további előnyei
Felgyorsítja a zsírégetést – a zöld tea tele van antioxidánsokkal és rengeteg tápanyagot tartalmaz ami fokozza a metabolizmust, ha azt napi rendszerességgel szedjük.
Megakadályozza a leégést  A polifenolok a zöld teában található erőteljes antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyökök által okozta károktól. Ezen kívül védik még a sejteket a DNS-károsodástól és az UV sugárzástól. Két csésze zöld tea minden nap elég ahhoz, hogy kiaknázzuk ezeket az előnyöket. Természetesen az elővigyázatossági szabályokat tartsuk be, és erős UV sugárzás esetén ne tartózkodjunk napon.
Megvéd az influenzától – egyes kutatások azt mutatják, hogy 1-5 csésze naponta az influenzában való megbetegedéseket nagyban csökkenti, bár 5 csésze után pozitív hatásai nem fokozódnak.
Öregedésgátló – a zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök károsító hatásait. A kutatások azt is mutatják, hogy azok, akik zöld teát isznak, sokkal élénkebbek és ahogy öregszenek, nem járnak annyit orvoshoz sem.

A fehér tea is magas polifenol tartalmú de ez a tartalom egy kicsit alacsonyabb, mivel még az érési szakasz előtt leszüretelik.
Tanulmányok megerősítik továbbá a rák kialakulásában megelőző szerepet játszó hatásán túl immunerősítő és az artériák falát védő hatását.
A tea koffeintartalma miatt érzékenység esetén ajánlatos az elővigyázatosság.

Bár a Rooibos és a Yerba Mate teák más növényből készülnek, számos előnyös élettani hatásuk van.
Fénykép
Yerba Mate Tea

Ősidők óta szent és kultikus növény Dél Amerikában, C-vitamin-, kálium-, magnézium- és mangántartalma jelentős.
Bár a  mate tea tartalmaz koffeint és egy másik hasonló anyagot, xantint, mégis izomlazító hatású és nincs idegrendszer stimuláló hatása. A mate tea sok kevelője számol be arról, hogy energikusabbnak ugyanakkor nyugodtabbnak érzi magát már egy csésze mate tea elfogyasztása után is.

Rooibosh Tea

A Rooibosh, más néven African Red Bush tea Dél Afrikában őshonos, vörös és zöld változata egyaránt kapható.
A zöld rooibosh tealeveleket szintén éretlen állapotban szüretelik le, és nem oxidálódik, rákellenes hatású és immunvédő polifenol tartalma szintén magas. Ugyanakkor nem tartalmaz koffeint, ezért kiváló választás annak, aki a koffein hatását szeretné kiküszöbölni.

A választék bő, ideje kipróbálni a tea számos egészségvédő hatását.

Érdemes szaküzletben igényes, minőségi, kicsit magasabb árfekvésű teát választani. Sok barátságos teaüzlet, teázó hívogat széles válaszékkal, ahol már a vásárlás is élmény. Találjuk meg kedvenc teázónkat, válogassunk kedvünkre, tekintsük át a választékot, próbáljunk ki különféle fajtákat, keressük meg kedvencünket!

Váljon a teázás napirendünk fénypontjává. Tegyünk fel egy kanna vizet, helyezkedjünk kényelembe és élvezzük ezt a varászlatos forró italt.

via:naturahirek.hu
voxxi.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése