2012. szeptember 23., vasárnap

A SOKSZÍNŰ SZŐLŐ


A szőlő története
Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia, 5000 éve termesztik Örményország, Irán területén. Szőlőábrázolás látható már az egyiptomi kripták falán is. Latin neve: Vitis Vinifera
Aligha van még egy gyümölcs, amely akkora jelentőségű a Bibliában, mint a szőlő. Ebből készült a bor és az ecet, frissen és aszalva is fogyasztották, besűrítve szirup készült belőle.
A Biblia az új kezdet jelképének tekinti a szőlőültetést: a vízözön után Noé szőlőt kezdett telepíteni (Mózes I. 9., 20.).
Túlnyomóan vörös fajtákat termesztettek a bibliai időkben, bár ismerték a fehéret is. Az egyiptomiak, sumérok, görögök és rómaiak foglalkoztak szőlőműveléssel és nagy jártasságra tettek szert benne. Csoda-e, hogy az izráeliták is nagyra becsülték, amikor szomszédaik már ősidők óta termesztették.
Izráel az Egyiptomból elmenekült emberek számára az a föld, ahol minden tejjel-mézzel folyik, ahol gabona, szőlő, azaz kenyér és bor van.
Mózes felderítői Kánaánból szőlőfürttel (egy vesszőn) tértek vissza a táborba (Mózes IV. 13.).
A friss szőlő mellett az aszalt szőlő, azaz a mazsola is fontos termék. Általában táblákba préselték és úti eledelnek használták. Abigail élelmiszer-szállítmányában mazsola is volt (Sámuel II. 25.).
Az Énekek Énekében is szőlővel erősíti szerelmét az, aki betege a szerelemnek (2, 5.).
Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott kenyér és bor azóta is része ez egyházi liturgiának.
Élettani hatás
  • Jelentős ásványi anyag- (mangán, kálium, vas, foszfor és szelén) és vitamintartalma (A, B1, B5, B6, C) miatt rendkívül egészséges gyümölcs.
  • Antioxidáns vegyületei (antocianin, flavonoidok) lassítják az öregedést, regenerálják a sejtfalat, erősítik ellenálló képességünket, gátolják a ráksejtek szaporodását, védik a vesét és a keringési rendszert.
  • Hatékony feszültségoldó, regeneráló és idegerősítő hatású. Fogyasszuk tartós kimerültség és migrén esetén.
  • Gyulladáscsökkentő hatóanyagai védik a tüdőt, csökkentik az asztma esélyét. Héja élelmi rostban gazdag. Hatásos gyomorirritáció, emésztési zavarok esetén.
  • Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen.
  • A szőlőmagolaj erősíti az érfalat, csökkenti a vérrögök kialakulását. Alkalmanként 2-3 magot mindig rágjunk szét alaposan.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?
Az egészséges szőlőt felismerjük az ép, telt szemekről, amelyeket kissé nehéz leválasztani a viszonylag merev szárról.
A szín is számít: a zöld szőlő akkor érett, ha van egy kis sárgás csillogása; a piros szőlő egyenletesen piros kell, hogy legyen; a fekete szőlő mély, bársonyos színben pompázik.
Minél érettebb a szőlő, annál több benne az antioxidáns.
A fürtöket óvatos kézzel forgassuk. Ne vegyük meg, ha túl sok penészes szemet látunk.
Tároljuk hideg helyen: hűtőben papírzacskóba tekerve napokig eláll. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.
A sokszínű szőlő
A túl nagy fürtöket daraboljuk fel, így a szemek frissebbek maradnak, mintha szemezgetnénk. Nyersen, magostól-héjastól a legegészségesebb.
Receptekbe lehetőleg magtalan fajtákat válasszunk, illetve felezés után magozzuk ki.
Használjuk zöldség- és gyümölcssalátába, zöldséges currykbe, fűszeres-sajtos fogásokhoz.
forrás: tudatosvasarlo.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése