2012. szeptember 28., péntek

A KILENC ÉVES MENZA-EBÉD BLOGSZTÁR FELRÁZTA A VILÁGOT

  
Martha Payne szüleivel él a skóciai Argyllban. Édesapja kis birtokán gazdálkodik, édesanyja orvos. A kilenc éves Martha úgy gondolta, nincs az rendjén, hogy az iskolai menzán csak csapnivaló és silány ételeket kapnak, az adagok pedig minimálisak. Az alacsony tápértékű iskolai ebéd elfogyasztása után, a kislány nem tudott kellőképpen figyelni az órákon. Véleményét nem rejtette véka alá. Apukája segítségével saját blogot indított, blogját azután teljesen önállóan vezette. Minden nap lefotózta az iskolai menzaebédet és a képet feltette a blogjára, egy rövid értékelés kíséretében, az ételeket egy 10-es skálán osztályozva.
Blogjának híre azonban hamarosan a városi tanács tudomására jutott, és röviddel ezután megtiltották, hogy Martha fényképezőgépét bevihesse az iskolába.
Az eset híre bejárta a világot, és Martha egycsapásra híres személyiség lett. A cenzúra világszerte óriási felháborodást keltett. Blogját a mai napig több, mint nyolcmillióan látogatták meg, és ez a szám napról napra nő. A látogatói kommentek biztosítják Marthat támogatásukról és képeket küldenek saját ebédjükről is világ minden részéről.
Martha tehát visszakapta a lehetőséget, és az eredmény nem is maradt el: az étkeztetés jelentősen javult iskolájukban. Mi több azt is elérte, hogy Nick Nairn, a brit mesterszakács felajánlotta , hogy kidolgoz egy sokkal táplálóbb menüt a menzájuk számára. Jamie Olivier is elismerően nyilatkozott, pártfogolja a kislány elszánt küzdelmét, Martha a hónap blogja címet is megkapta Jamie-től.
Martha híre Hollywoodba is eljutott, könyv, riport, mozifilm ajánlatokkal keresték meg, és vezető japán és amerikai TV csatornáktól is felkéréseket kapott. Marthat azonban mindez érdektelenül hagyta, és mindenkit visszautasított. Az önzetlen kislány ugyanakkor elkötelezett támogatója egy afrikai éhezők megsegítésére létrehozott jótékonysági szervezetnek: kampánya 5.500 embert mozgatott meg és 75 millió angol fontot teremtett elő a Mary's Meals szervezet számára.
Martha blogja most is aktívan működik, ha van kedved tölts el vele néhány percet: neverseconds.blogspot.com

forrás: telegraph.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése