12 ok, amiért érdemes rendszeresen pisztáciát fogyasztani:
1. Megakadályozza a rák kialakulását, mivel fantasztikus antioxidáns forrás
Az American Association for Cancer Research rákkutató központ által elvégzett tanulmányban bemutatják, hogy azoknak az embereknek a vérében megemelkedett egyfajta E- vitaminkén szintje, mely a különféle rákok, többek között a tüdőrák kialakulását gátolja.Az antioxidánsokban megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciban a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein.
2.
Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának
esélyét
Számos
kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő
koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív
rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g
pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.A
pisztácia valóságos
arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere
folyamatában, továbbá megakadályozza, hogy a vérerek falain
koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint
egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának
működésében segít.
3.
Csökkeni a stressz hatásait
A
pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez
a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.
kedvező
hatást gyakorol a 2-es típusú megelőzésében és enyhítésében,
valamint elősegíti a glükóz toleranciát.
5.
Jó hatással van a szemek egészségére
A
pisztáciában fellelhető karotinoidok teljes védelmet nyújtanak a
szabad gyökök ellen, védelmet nyújtanak látási problémáknak
és a kialakult vakságnak.
6.
Elengedhetetlen a szép bőrhöz, az UV sugárzás elleni védelemben,
és a sejtmembránok megerősítésében
Antioxidáns
tartalmának köszönhetően.
7.
Erősíti az immunrendszert
A
B6-vitamin a pisztáciában javítja a vérképet, növeli a
szállított oxigén mennyiségét a vérben.
8.
Támogatja az egészséges idegrendszert
B6
vitamin tartalmának köszönhetően.
9.
Az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavak tárháza
Az
egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben.
Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve,
ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem
halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a
pisztáciában.
10.
Fehérjében is gazdag
Így
a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok
arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.
11.
Kiváló ásványi anyag raktár
Fél
csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges
ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a
rezet.
12.
Kalóriatartalma alacsony
Így
az egészséges étrendbe könnyen beilleszthető
Hogyan
növelhetjük a pisztácia fogyasztását?
A
pisztáciában gazdag étrend (egy marék naponta) segít, az
egészségesebb étkezésben, de hogyan lehet növelni pisztácia
fogyasztásunkat és teljes mértékben kihasználni annak
egészségügyi előnyeit? Nem is olyan nehéz. Íme néhány ötlet:
- Dobj pisztáciát salátáidra
- Tálald őket gyümölccsel
- Vigyünk belőlük a moziba
- Főzzük őket együtt barna rizzsel és gyógynövényekkel
- Törjük össze és keverjük őket el fokhagymás olívaolajjal- és kenjük meg vele a sült hal tetejét
Forrás:
(NaturaHirek.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése