2012. szeptember 23., vasárnap

PISZTÁCIA: A MAGBA ZÁRT CSODA

Latin neve is csodaszép: Pistacia Vera. Száraz, dióféle gyümölcs. A pisztácia sivatagi fa, Nyugat-Ázsiából ered, a Földközi-tenger térségében már több ezer éve fogyasztják. 
 
12 ok, amiért érdemes rendszeresen pisztáciát fogyasztani:

1. Megakadályozza a rák kialakulását, mivel fantasztikus antioxidáns forrás
Az American Association for Cancer Research rákkutató központ által elvégzett tanulmányban bemutatják, hogy azoknak az embereknek a vérében megemelkedett egyfajta E- vitaminkén szintje, mely a különféle rákok, többek között a tüdőrák kialakulását gátolja.Az antioxidánsokban megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciban a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. 
 
2. Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét
Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.A pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.

3. Csökkeni a stressz hatásait
A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.

4. Gátolja a cukorbetegség kialakulását
kedvező hatást gyakorol a 2-es típusú megelőzésében és enyhítésében, valamint elősegíti a glükóz toleranciát. 
 
5. Jó hatással van a szemek egészségére
A pisztáciában fellelhető karotinoidok teljes védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, védelmet nyújtanak látási problémáknak és a kialakult vakságnak.

6. Elengedhetetlen a szép bőrhöz, az UV sugárzás elleni védelemben, és a sejtmembránok megerősítésében
Antioxidáns tartalmának köszönhetően.

7. Erősíti az immunrendszert
A B6-vitamin a pisztáciában javítja a vérképet, növeli a szállított oxigén mennyiségét a vérben. 
 
8. Támogatja az egészséges idegrendszert
B6 vitamin tartalmának köszönhetően.

9. Az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavak tárháza
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.

10. Fehérjében is gazdag
Így a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.

11. Kiváló ásványi anyag raktár
Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.

12. Kalóriatartalma alacsony
Így az egészséges étrendbe könnyen beilleszthető

Hogyan növelhetjük a pisztácia fogyasztását?
A pisztáciában gazdag étrend (egy marék naponta) segít, az egészségesebb étkezésben, de hogyan lehet növelni pisztácia fogyasztásunkat és teljes mértékben kihasználni annak egészségügyi előnyeit? Nem is olyan nehéz. Íme néhány ötlet:
  • Dobj pisztáciát salátáidra
  • Tálald őket gyümölccsel
  • Vigyünk belőlük a moziba
  • Főzzük őket együtt barna rizzsel és gyógynövényekkel
  • Törjük össze és keverjük őket el fokhagymás olívaolajjal- és kenjük meg vele a sült hal tetejét
Forrás: (NaturaHirek.hu)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése