2012. november 2., péntek

MÉZ - MICIMACKÓ KEDVENCE

 
Az a csodálatos méz!

A méznek több, mint háromszáz változatát ismerjük, melyek színük, ízük alapján térnek el, melyet alapjukul szolgáló virágok nektárja határoz meg. A méz nem csupán egészséges és finom, de a méz különféle típusai gyógyhatásúak is. Ma már furcsának tűnhet, de a történelem során a mézt a legváltozatosabb módokon használták gyógyszerként - a legérdekesebb pedig az, hogy ezeket a módszereket később a tudomány is igazolta.

Az ősök nem tévedtek
Már az ókori Egyiptomban is kenőcsként használták, sebeket kezeltek vele, melyek így nem fertőződtek el. És valóban: a méz magas káliumtartalma miatt hatékony baktériumölő. Cukortartalma magas (egy rész vízből és négy rész gyümölcs- illetve szőlőcukorból áll), pH-tartalma alacsony, szerves savtartalma (elsősorban citrom- és almasav) jelentős. A római gladiátorok a mézet általános fizikai erőnlétük javítására fogyasztották. Ennek is van tudományos alapja: a méz szénhidráttartalma magas, így kiváló energiaforrás.
 méz
Fogyni mézzel?
A méz mint édesítő hatékonyabb a cukornál, és a szervezet könnyebben és gyorsabban dolgozza fel. Sőt, bizonyos mézek vizelethajtó hatásuk révén hozzájárulhatnak a súlycsökkenéshez.
Tele minden jóval
Vitaminok tekintetében a méz szintén nem kell hogy szégyenkezzen: A-, C-, E-vitamin, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav) és B6 gazdagon található benne – melyek közül külön is érdemes kiemelni a pantoténsavat, mely a mellékvese hormontermelődésének serkentésével lassítja az öregedést. A méz igen gazdag ásványianyagokban (vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium) és antioxidánsokban.
Minden alkalomra
A méz tehát teljes értékű táplálék-kiegészítő, nem csupán a teljesítőképességet fokozza, de a javítja a szívműködést is. Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani, és mivel a méz gyümölcscukrai glükogénként raktározódnak a májban, ezért májgyengeségnél, de hasnyálmirigy- és epemegbetegedésnél is sikerrel alkalmazható. Különösen a fenyőmézről terjedt el, hogy szamárköhögés, tüdőbajok és légcsőproblémák esetén fejti ki áldásos hatásait, a lépes méz pedig homloküreg-gyulladás esetén nyújthat segítséget.

Hogyan fogyasszuk?
Nem csupán nyalánkságról van szó, hanem természet legfinomabb gyógyszeréről. Bár a méz egyaránt használható süteményekben vagy gyógyteákban (melyeknek gyógyhatását saját összetevőivel fokozza), nem szabad elfelejteni, hogy sütéssel, vagy forró vízben oldással tápanyagaiból veszít: még gyógytea ízesítése esetén is érdemes kissé kihűlt folyadékba keverni.

...Parancsolsz valami harapnivalót?
Micimackó ilyenkor, reggel tizenegy óra felé, mindig parancsolt valami harapnivalót, így hát jólesett látnia, hogy Nyuszi tányért és bögrét szed elő, s amikor megkérdezte:-Mézet vagy tejet?-gyorsan és izgatottan megjegyezte, hogy mindkettőt, aztán hozzátette, nehogy túl mohónak gondolják:-Kenyér nem kell.-Most egy darabig szót se szólt...Végül elégedetten dúdolva felállt, barátságosan parolázott Nyuszival, és kijelentette, hogy mennie kell.
-Ilyen hamar?-kérdezte Nyuszi udvariasan.
-Még maradhatnék éppen, ha te...-habozott Micimackó a zsírosbödön felé pislogva.
-Ami azt illeti-mondta a Nyuszi-, magam is indulóban voltam.
-Akkor hát megyek. Isten áldjon meg!
-Isten veled! Remélem, jóllaktál.
-Mér, van még valami?-csúszott kis Micimackóból.
Nyuszi elrakta a terítéket, és kissé hűvösen csak ennyit mondott:
-Nincs.
-Nem úgy gondoltam-mondta gyorsan Mackó.- Hát akkor szervusz. Most már sietnem kell.
És már lódult is neki az ajtónyílásnak. Mellső lábait kidugta, a hátsókkal nekifeszült, s egy percre az orra ki is került a szabadba.
Aztán a fülei...aztán a két mancsa...aztán a vállai...aztán...
-Segítség!-ordított Micimackó udvariasan.-Azt hiszem, jobb, ha visszafordulok.
-Annál is inkább-mondta Nyuszi-, mert magam is szeretnék kijutni.
-De nem megy ám!-mondta Micimackó.-Teringette!...Illetve azt akartam mondani: segítség!

/A.A. Milne: Micimackó/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése