2012. november 6., kedd

CSOKIPASZTILLÁK

 Ezek az édes élvezetek készülhetnek mogyoróval, mazsolával vagy pillecukorral. A felmelegítési és lehűtési folyamatok megkönnyítik, hogy a gyermekek megfigyelhessék a fázisváltásokat - az átmenetet a szilárdból a folyékonyba és vissza a szilárdba.
Hozzávalók
  • 1/2 csészényi csokitörmelék
  • tejszín (választható)
  • mogyoró, mazsola vagy pillecukor (amelyiket akarod)
  • nehéz nyeles serpenyő
  • egy sima sütőlap
  • sütőpapír
 Mit kell tenned?
1. Ha mogyorót akarsz használni, először vágd őket félbe. A pillecukor és a mazsola valószínűleg elég apró.
2. Tegyél sütőpapírt a sütőlapra.
3. A csokidarabkákat tedd a serpenyőbe, és melegítsd alacsony hőfokon. Kavard meg gyakran, nehogy a csokoládé a serpenyő aljára ragadjon. (Ha úgy tetszik, itt adhatsz hozzá tejszínt.) Folytasd a kevergetést, amíg a csokoládé teljesen elolvad.
4. A sütőlapra tégy egy-egy kanálnyi olvadt csokoládét. Ezután a kiválasztott hozzávalót nyomd a tetejébe.
5. A csokoládépasztillákat tedd be a hűtőszekrénybe, amíg teljesen lehűlnek, ez körülbelül egy óra.

Mi történik?
Amikor felmelegíted a csokoládét, a molekulák tágulni kezdenek, és növelik a csokoládé mennyiségét. Amikor a csokoládé lehűl, a molekulák összehúzódnak, és egy újabb fázisváltáson mennek át – újra szilárd anyaggá válnak.

Tanulj játszva! Játssz tanulva!
A főzés és tudomány ötlet forrása: www.hu.da-vinci-learning.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése