Szinte mindenki, aki Berlinbe látogat hamar megszereti a várost és vendégszerető lakóit. Berlin egyszerre régi és új, izgalmas és békés, romantikus és ultramodern.
A berlini ételekre hatással volt többek között a lengyel, francia és orosz ízvilág, míg végül a különféle kolbászok, zöldségek, saláták egységes berlini konyhává álltak össze. A városból származik a közkedvelt Currywurst; 1944-ben a Stuttgarter Platzon Herta Heuwer készítette, és árusította először kolbászos bódéjában. A currywurst lényegében egy pár berlini virsli, amit ketchuppal leöntve, curry fűszerkeverékkel megszórva, kenyérszelettel, vagy sült krumpli kötettel fogyasztanak, és a tradicionális berlini éttermekben éppúgy, mint az utcai standokon városszerte árusítanak.
Németek és külföldiek egyaránt, ha egyszer megkóstolták, megkedvelik a csülköt káposztával, Marlene Dietrich, vérbeli berliniként nagy rajongója volt, ezt ez ételt először szintén Berlinben, a Görlitzer Bahnhof pályaudvar közelében készítették és szolgálták fel.
BERLINI KRUMPLILEVES
Hozzávalók
- 750 g burgonya, meghámozva és kis kockákra vágva
- 100 g szalonna, felkockázva
- 2 közepes sárgarépa, megtisztítva, feldarabolva
- 2 zellerszár, felszeletelve
- 1 nagy póréhagyma, vékonyra karikázva
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 1 púpozott teáskanál majoranna
- 1 liter víz
- 1 leveskocka
- 2 vastag kenyérszelet, kockákra vágva
- 100 g tejszín
- 1 evőkanálnyi vaj
- Só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- A felolvasztott vajon pirítsuk átlátszóra a hagymát, majd keverjük össze a többi zöldséggel.
- Adjuk hozzá a vizet, tegyük bele a leveskockát, a fűszereket, a petrezselyem felét, és forraljuk 20 – 30 percig, amíg minden megpuhul.
- Keverjük hozzá a tejszínt.
- Süssük meg külön a szalonnát és adjuk hozzá a kenyérkockákat, pirítsuk a kenyeret aranybarna színűre.
- Szórjuk a kenyérkockákat a levesre a maradék petrezselyemmel együtt és forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése