Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg spenót krém (mélyhűtött)
4 dl tej
8 dkg liszt
2 evőkanál étolaj
1 db zsemle
só, bors
1-2 gerezd fokhagyma
A spenótot lassú tűzön felolvasztjuk, a zsömlét tejbe áztatjuk, szétnyomkodjuk, és ha megfőtt a spenót, belekeverjük, végül rántással besűrítjük. Sóval, borssal, fokhagyma nyomón áttört fokhagymával ízesítjük. Jól felforraljuk.
Rántás készítése: Az átforrósított étolajra szórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, amíg aranybarna színt kap, a tűzről levéve hozzáadunk fél deci hideg vizet és belekeverjük a főzelékbe
Friss spenótból is készíthetjük, akkor a megmosott spenótot először vízben 5-10 percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük.
A spenót eladási statisztikái szerint a Popeye rajzfilmek megjelenésének első évtizedében 30%-kal több spenót fogyott. Egy 2010-ben végzett tanulmány pedig kimutatta, hogy a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják a spenótot a Popeye, a tengerész filmsorozat
- Nagyon tápláló étel, alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag. A spenót gazdag élelmi rostokban, kalciumban, rézben, folsavban, vasban, mangánban, niacinban, cinkben, omega-3 zsírsavakban, káliumban, foszforban, fehérjében, szelénben, valamint A, B6, B12, C, E, K vitaminokban
- Fogyasztható nyersen és főzve. Ha főzzük, a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkevesebb vízben. A párolt, rövid ideig forrázott, vagy nyers spenót nagyon egészséges és gazdag antioxidánsokban. A friss spenótot mindig nagyon alaposan meg kell mosni!
- Gazdag flavonoidokban, azaz antioxidánsokban, melyek védik a szervezetet a káros szabad gyököktől. A tudósok 13 különböző flavonoid összetevőt találtak a spenótban, melyek rák ellenes hatásúak.
- A spenót a szív működésre is igen jó hatással van. Magas C és A vitamin tartalma pozitív hatást gyakorol a koleszerin szintre, magnézium tartalma csökkenti a vérnyomást, folsav tartalma pedig erősíti a keringési rendszert.
- Az emésztőrendszer számára is nélkülözhetetlen, a béta-karotin és a C vitamin védi a bélrendszert a szabad gyökök káros hatásaitól.
- Gyulladáscsökkentő hatóanyagai következtében fogyasztása ízületi gyulladás, csontritkulás, migrénes fejfájások és asztma esetén is ajánlott.
- Tanulmányok igazolják, hogy zöld színű leveles zöldségek fogyasztása nagyon jó hatást gyakorol az agy működésre, és lelassítja az időskori szellemi hanyatlás folyamatát is.
- Lutein tartalma véd a szembetegségekkel szemben. Ez a tulajdonság főleg akkor érvényesül, ha zsírokkal együtt fogyasztjuk, egy kis oliva olajjal, vagy más zsírtartalmú étellel társítjuk (tojás, hal stb).
- Magas vastartalma miatt különösen fontos gyermekek, kamaszok számára. A vas a hemoglobin alkotórésze, a hemoglobin szállítja az oxigént a test minden sejtjébe, a jó energiaszinthez ezért elengedhetetlen. A spenót magas vastartalma mellett, kalória- tartalma alacsony, koleszterin tartalma pedig nincs.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése