Még
nem késő! A héten egyre melegebb idő várható. Remek lehetőség például a
hétvégén megrendezésre kerülő Sárkányfesztivál Zebegényben.
Franciaországban nagy hagyományai vannak a piknikezésnek (nem véletlenül francia eredetű a szó is; a falat és a felvenni szó
összevonásából), már tavasszal megjelennek az áruházak polcain a
különböző mintázatú hűtőtáskák, összecsukható székek, kisasztalok,
kosarak, díszes szalvéták, a dizájnos műanyag étkészlet és poharak.
Azután irány a rét vagy egy park, amelyet nemcsak a családi hétvégeken
szállnak meg a piknikezők, hanem sokszor az ebédidejüket is ilyen
hangulatos helyen töltik el a párok, baráti társaságok. Miért ne
követhetnénk hát őket mi is? Kell
hozzá egy park (például Normafa, Jánoshegy, Margitsziget, Népliget), tó,
folyó vagy bányató part menti mezsgyéje (Velencei-tó, Omszki-tó),
turistaútvonalak. Célszerű egy téglalap alakú, zárható fedelű
piknikkosarat is beszerezni – már csak a hangulat miatt is, de ha nincs,
jöhet az öblös fonott kosár. Legyen még az útibatyuban pokróc és az idő
izgalmas eltöltésére valamilyen társasjáték, labda vagy kártya.Egy szép
tó- vagy folyóparti szakaszon, erdei tisztáson letelepedni, és
játékkal, beszélgetéssel időt tölteni nagyon pihentető.
A
jó levegő, a természet illata, színei és formái testet-lelket feltöltő
élmények, amihez hozzátartozik a piknikkosár tartalmának bontogatása és
az étel közös elfogyasztása. Szezonális salátákat, egészséges
szendvicseket, hideg sült húst, gyümölcsöt vihetünk magunkkal, a
piknikételeknek csak a képzelet szab határt. A gyerekeket érdemes valami
különleges harapnivalóval meglepni, nagyon fogják értékelni! Az alábbi
két recepthez frissrozskenyeret és/vagy hideg sült húst is kínálhatunk.
Kukoricasaláta gazdagon
Hozzávalók:
4 főtt kukoricacsőről levágott szemek
50 dkg koktélparadicsom
20 dkg mini mozzarella sajtgolyó
1 nagy csokor petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál szűz olívaolaj
2 evőkanál citromlé
A kukorica szemeket villával szétválasztjuk, a paradicsomot és a mozzarella golyókat kettévágjuk, a petrezselyemzöldet aprítjuk, és mindezt egy tálban összekeverjük. Meghintjük sóval, borssal, olíva olajjal és citromlével. Zárható tetejű dobozba tesszük és máris kész a piknikhez!
Snidlinges töltött tojás
Hozzávalók:
6 db kemény tojás
2 evőkanál apróra vágott snidling
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál biotejföl
só, bors
A tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját óvatosan kivesszük, és tálba tesszük. Villával összetörjük, hozzáadjuk a snidlinget, a mustárt, a tejfölt, sót és borsot. Alaposan kikeverjük, és visszatöltjük a tojásfehérje felekbe.
50 dkg koktélparadicsom
20 dkg mini mozzarella sajtgolyó
1 nagy csokor petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál szűz olívaolaj
2 evőkanál citromlé
A kukorica szemeket villával szétválasztjuk, a paradicsomot és a mozzarella golyókat kettévágjuk, a petrezselyemzöldet aprítjuk, és mindezt egy tálban összekeverjük. Meghintjük sóval, borssal, olíva olajjal és citromlével. Zárható tetejű dobozba tesszük és máris kész a piknikhez!
Snidlinges töltött tojás
Hozzávalók:
6 db kemény tojás
2 evőkanál apróra vágott snidling
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál biotejföl
só, bors
A tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját óvatosan kivesszük, és tálba tesszük. Villával összetörjük, hozzáadjuk a snidlinget, a mustárt, a tejfölt, sót és borsot. Alaposan kikeverjük, és visszatöltjük a tojásfehérje felekbe.
via.nlcafe.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése