2012. szeptember 23., vasárnap

LENCSE: A BIBLIA ÉTELE

A Bibliában gyakran említik a lencsét. Ki ne ismerné Ézsau lencseadagjának történetét, amidőn eladta elsőszülöttségi jogát Jákobnak. (Mózes I. 29-34.) Az Absolon elleni hadjáratban Dávid seregét lencsével és pörkölt gabona készletekkel látták el (Sámuel II. 17, 28.). Samma, Dávid három hősének egyike, megmentette a lencseföldet a filiszteusok dúlásától (Sámuel II. 23, 11-12.)

A lencse - meleget kedvelő növény lévén - Egyiptomban és Ázsiában vált először kúltúrnövénnyé. Zöldesbarna változata mellett egyre népszerűbb a vörös lencse is. Vitamin és ásványi anyag tartalma megegyezik a babbal.

JÁKOB LENCSEFŐZLÉKE

25 dkg lencsét kiválogatunk (akár a szegény Hamupipőke), s beáztatunk egy éjszakára. A vizét leszűrjük. 1 evőkanál hidegen sajtolt olivaolajban (akkoriban csak hidegen sajtolt olaj létezett) megpácolunk 1 fej aprított hagymát és 2 kipréselt fokhagymagerezdet. Ezt hozzáadjuk a leszűrt lencséhez, és röviden együtt pároljuk az olajon. Ekkor felöntjük egy liter vízzel, amibe egy-egy kávéskanál őrölt köményt, őrölt koriandert, őrölt fahéjat és sót tettünk. Mintegy 40 percig főzzük. Ha elfő a leve, pótoljuk, amíg a lencse puha nem lesz. A főzés végére alig maradjon rajta lé. Ízesíthetjük citromlével.

 

Ézsau vöröslencse-szósza

100 g hántolt vörös lencse, 1 ek. olívaolaj vagy főzővaj, 1 felaprított hagyma, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 tk. darált fűszer (koriander, fahéj, kömény), pici szál sáfrány, 0,5 l víz.
A hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerkeveréket, beleöntjük a lencsét, a csicseriborsót, átforrósítjuk, közben kevergetjük. Felöntjük vízzel, lassú tűzön fél óráig főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Ez a főzelékféle ne legyen híg. Bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható lángossal is.
Mi áll erről a Bibliában?
(Mózes I. 25, 27-34.) "...Jákob egyszer valami főzeléket főze és Ézsau megjövén elfáradva a mezőről, monda Ézsau Jákobnak: Engedd, hogy ehessem a veres ételből, mert fáradt vagyok. Ezért nevezék nevét Edomnak (edom = vörös). Jákob pedig monda: Add el hát nékem azonnal a te elsőszülöttségedet. És monda Ézsau: ímé, én halni járok, mire való hát nékem az én első szülöttségem? És monda Jákob: esküdjél meg hát nékem azonnal, és megesküvék néki és eladá az ő elsőszülöttségét Jákobnak. S akkor Jákob ada Ézsaunak kenyeret és főtt lencsét, és evék, ivék, és felkele és elméne..."

forrás: Bibliai szakácskönyv 




Vérré válik, mint barátban a lencse

Azt mondják Mátyás királyunk felől: hogy két barátot csak azért záratta bé szobáinak egyikébe: mert nála elöljárójok ellen azt merték megpanaszolni: hogy őket örökké lencsével tartja. Ezeket a’ király egy-két nap megkoplaltatván, harmadnapra lencsét adattatott nékik, megparancsolván a’ lencsehordó inasnak: vigyázna a’ fráterekre: mit szóllanának együtt. Ezek a’ lencséhez hozzálátván, azt jóízűen megették. Hogy az inas (ki deákúl nem tudott) szavokat meg ne értené, azt mondották magyaros deáksággal: Véréválet; azaz: bizon jó. Ezzel a’ szolga urához visszamenvén, azt mondotta neki: hogy a’ barátok jóízűen megették legyen a’ lencsét, szünetlen azt mondván: hogy vérréválik bennök.

Dugonics András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése